Paroh din Bucureşti, surprins de camerele video luând bani din cutia milei / Enoriaş: E cel mai harnic preot de aici

Un preot de la o parohie din Bucureşti a fost surprins de camerele de filmat în timp ce scotea, pe ascuns, bani din cutia milei. Imaginile, intrate în posesia ziarului Libertatea, sunt din anii 2017 şi 2018.

De asemenea, publicaţia citată a intrat în posesia unor mărturii şi documente ale parohiei Sf. Proroc Daniel din Berceni, care vizează alte nereguli comise de parohul Viorel Olaru.

Surse din parohie au declarat pentru Libertatea că “sumele de bani făcute în lăcaşul de cult sunt mari şi folosite discreţionar de cei care conduc”.

În biserica de lemn Sf. Proroc Daniel sunt trei cutii ale milei, două sunt în faţa altarului, pe ambele fiind scris “DONAŢII”. A treia cutie, mare, este amplasată la intrarea în lăcaşul de cult.

Totuşi, surse Libertatea susţin că banii din cutiile milei nu ajung la săraci, aşa cum ar trebui să se întâmple:

“Tocmai pentru că în cutiile mari, de lemn, se adunau sume însemnate, de ordinul miilor de lei, biserica a reglementat un sistem prin care cutia milei să fie deschisă în prezenţa mai multor persoane. Preotul Viorel Olaru a inventat un sistem prin care să scoată banii pe ascuns”.

Sursele mai susţin că preotul Olaru a folosit un umeraş pentru a scoate banii din cutii:

“Dar nu un umeraş serios, ci unul subţire, din sârmă. Cum primiţi când vă ridicaţi hainele de la curăţătorie”.

Potrivit surselor Libertatea, preotul Olaru lua cutiile puse în faţa altarului şi, în altar, le aşeza între două piese de mobilier, cu orificiul prin care se introduc banii în jos. Ca să nu se împrăştie banii, lua o cutie de plastic şi o punea pe jos, un loc unde să deverseze cascada monetară. Apoi, cu vârful umeraşului, preotul agăţa bancnotele şi le trăgea în afara cutiei.

În 2017, angajaţii bisericii au observat că sumele scoase din cutia milei sunt mici şi au decis să analizeze imaginile video, astfel surprinzându-l pe Olaru în acţiune.

Spre exemplu, pe data de 12 decembrie 2017, la ora 18.37, Olaru este văzut intrând în biserică şi ia, mai întâi, cutia aşezată vertical. O aşază în altar, între proscomidiar (lăcaşul primirii darurilor) şi masa de lucru. O goleşte de bani. La 18.39, o aduce înapoi şi o ia pe cealaltă, cea aşezată orizontal.

În 2019, părintele Olaru a deconectat tot sistemul de monitorizare video, aparent pentru a nu fi prins.

Lucrurile nu se opresc aici. Sursele Libertatea mai afirmă că preotul Olaru a perfecţionat un sistem prin care tăia chitanţe prin care păstra 300-400 de lei în buzunar.

Situaţia este cu atât mai neplăcută cu cât preotul Olaru pare să se bucure de încrederea şi aprecierea unora dintre enoriaşi.

“E un băiat foarte bun Viorel”, a spus un enoriaş, în timp ce altul a adăugat: “E cel mai harnic preot de aici”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne