Participarea militarilor în operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU şi UE - prioritate a Armatei Naţionale

(FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)

Una dintre priorităţile Armatei Naţionale este participarea militarilor moldoveni în operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU şi UE. Declaraţia a fost făcută astăzi de ministrul Apărării Valeriu Troienco, în cadrul întrevederii cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania Andrius Krivas, informează Moldpres.

Potrivit ministrului Troienco, trecerea de la statutul de ţară consumatoare de securitate la cel de furnizor poate fi realizată doar printr-o participare activă în teatrele de operaţiuni, astfel contribuind la menţinerea păcii şi stabilităţii în lume.

Valeriu Troienco a accentuat că un rol important în implementarea acestui deziderat îl constituie suportul părţii lituaniene acordat Armatei Naţionale în implementarea programelor de reformare a sistemului naţional de securitate, precum şi oportunităţile de instruire a ofiţerilor Armatei Naţionale în cadrul diferitelor cursuri oferite de Lituania.

„Apreciem asistenţa ţării dumneavoastră în pregătirea a circa 40 de militari şi civili moldoveni în cadrul cursurilor de perfecţionare, precum cele de la Colegiul Baltic de Apărare. Mizăm mult pe susţinerea dumneavoastră pentru consolidarea unui parteneriat durabil în viitor”, a spus ministrul.

La rândul său, Andrius Krivas a declarat că Republica Moldova este un partener de încredere, iar Armata Naţională dispune de un corp de militari profesionişti, a căror prestaţie a fost apreciată înalt în misiunile ONU şi OSCE, iar recent şi în misiunea KFOR din Kosovo.

Oficialul a specificat că Lituania va continua să sprijine reformele iniţiate de Ministerul Apărării, prin instruirea militarilor, dar şi prin oferirea de suport în realizarea unor proiecte comune, benefice pentru armata moldovenească.

Colaborarea moldo-lituaniană în domeniul militar a demarat în luna noiembrie 2000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe