Partidele pro-europene de la Chişinău activează după fabula lui Donici „Racul, broasca şi ştiuca”

Prim-vicepresedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc.
Prim-vicepresedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. (plahotniuc.blogspot.com)

După ce marţi, liderii celor trei partide pro-europene din Republica Moldova, s-au întâlnit pentru a reîncepe negocierile de formare a coaliţiei de guvernare, se pare totuşi că lucrurile nu decurg tocmai bine. Principala problemă rămâne a fi împărţirea funcţiilor. În plus, cei trei lideri se acuză în continuu unii pe alţii.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a afirmat că sunt câteva probleme, din cauza cărora cele trei partide nu pot ajunge la un numitor comun. De fapt, Ghimpu, vine cu acuzaţii grele la adresa celor două partide, liberal-democrat şi democrat, dând de înţeles că vor funcţii pentru a continua să fure ţara aşa cum ar fi făcut-o şi până acum.

Liberalul a mai menţionat că în decembrie s-ar fi întâlnit cu ceilalţi doi lideri doar de patru ori, iar principalul subiect pus în discuţie se referea la alegerea preşedintelui. Ceea ce l-a făcut pe Mihai Ghimpu să creadă că Partidul Democrat tinde spre două funcţii foarte importante în stat, cea de preşedinte al Parlamentului pentru liderul PD Marian Lupu şi cea de preşedinte al ţării pentru prim-vicepreşedintele PD Vladimir Plahotniuc.

Precizăm că oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost implicat, până acum în mai multe scandaluri masive, cum ar fi dubla identitate, monitorizarea de către Interpol, nedeclararea proprietăţilor sale incomensurabile, organizarea atacurilor raider etc.

Comentariile analiştilor politici nu s-au lăsat mult aşteptate. Dorinţa Partidului Democrat de a-l pune pe Vladimir Plahotniuc în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova „ar fi culmea ipocriziei politice”, a declarat analistul politic Valentin Dolganiuc pentru jurnal TV. „Ar fi degradare totală atunci când un personaj cu un trecut mult prea dubios, cu un prezent destul de criminal, ar putea să ajungă în această funcţie”, a subliniat analistul.

Iar morala cea mai potrivită la tot ceea ce se întâmplă în prezent în Moldova ar fi:

„Aşa-i şi la omenire,

Când în obşte nu-i unire:

Nici o treabă nu se face

Cu izbândă şi cu pace.”