Partidul Comunist Chinez concediaza doi oficiali superiori, dupa protestele din Xinjiang

Trupele chineze deviaza traficul in Urumqi, 5 Septembrie 2009, pentru a controla protestele rezidentilor Han din Urumqi.
Trupele chineze deviaza traficul in Urumqi, 5 Septembrie 2009, pentru a controla protestele rezidentilor Han din Urumqi. (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Secretarul partidului comunist din Xinjiang, Li Zhi, si seful politiei orasului Liu Yaohua au fost scosi din functie pe 5 septembrie ca urmare a unui protest local de doua zile al chinezilor din regiunea Han.

Protestatarii condamnau incompetenta autoritatilor locale in felul in care au tratat amenintarea cu ace de siringa infectate cu SIDA, la care era expusa populatia din Urumqi.

Protestatarii au cerut ca Wang Lequan, secretarul regional al PCC, sa-si dea demisia. Cu toate acestea Wang Lequan este inca in functie.

Analistii considera ca pozitia lui Wang va ramane stabila deoarece PCC vrea sa evite prea multe schimbari de personal cu putin inainte de ziua sa nationala, conform celor consemnate de Sing Tao Daily. Autoritatile de la Beijing i-au scos doar pe Li si pe Liu din functie pentru a domoli indignarea publica, dupa cum sustin analistii.

Comentatorul politic Johnny Lau, din Hong Kong, a spus ca regimul a “sacrificat doar pionul pentru a salva regina”. El a spus ca oficialii se tem ca concedierea lui Wang va declansa un efect de unda care ar putea avea ca rezultat destituirea altor oficiali care se confrunta in prezent cu multa dezaprobare publica.

Wang, in varsta de 65 de ani, detine puterea in Xinjiang de zece ani. In timpul termenului sau, conflictele dintre Uyguri si grupurile etnice Han s-au intensificat tot mai mult, a declarat pentru Ming Pao Daily News, ziaristul din Hong Kong, Ching Cheong. Un numar de grupuri de propaganda non-guvernamentale din China continentala au semnat o declaratie comuna prin care fac apel la chinezii din lumea intreaga sa-i ceara lui Wang sa demisioneze.

Ching si Lau amandoi cred ca doar concedierea celor doi oficiali din functie nu va rezolva niciunul din conflictele dintre comunitatile Han si Uygura. Dupa parerea lui Lau, oficialii cu influenta s-au concentrat mai mult pe obtinerea de profituri din dezvoltarea a nenumarate proiecte, decat pe rezolvarea disputelor in curs dintre chinezii Han si Uyguri.

Pe 4 septembrie, Ministrul chinez al securitatii publice, Meng Jianzhu, a fost expediat de Beijing pentru a conduce politia de provincie, in numele PCC si al presedintelui Hu Jintao. Media oficiala chineza a raportat ca Meng va prelua conducerea cu Wang in calitate de adjunct.