Partidul Comunist Chinez ordonă înlocuirea produselor hardware şi software străine din birourile guvernamentale

Portretul lui Mao Tsedun, cel mai mare ciminal din istoria modernă a omenirii, încă patronează Piaţa Tien-an-men din Beijing
Portretul lui Mao Tsedun, cel mai mare ciminal din istoria modernă a omenirii, încă patronează Piaţa Tien-an-men din Beijing (Greg Baker AFP/Getty Images)

Partidul Comunist Chinez a ordonat ca toate birourile guvernamentale şi instituţiile publice să scoată din folosinţă orice echipament informatic şi software străin în următorii trei ani.

Acestea includ produse de la companii americane precum HP, Dell şi Microsoft.

Financial Times relatează că, pentru a stimula utilizarea produselor de la furnizorii de tehnologie internă, Beijing a ordonat tuturor instituţiilor publice şi birourilor guvernamentale să înlăture echipamentele şi pachetele software create în străinătate în următorii trei ani.

Această mişcare ar putea avea un efect negativ asupra unor companii precum HP, Dell şi Microsoft, care produc software şi hardware utilizat în toată China.

Măsura face parte din eforturile Chinei de a folosi tehnologia internă şi ar putea stârni temeri cu privire la aşa-numitul proces de „decuplare” al Statelor Unite de China.

Washingtonul a interzis firmelor americane să facă afaceri cu firma chineză de telecomunicaţii Huawei la începutul acestui an şi acum investighează modalităţi de susţinere a rivalilor europeni ai acesteia.

Statele Unite au propus recent ca vânzările de tehnologie în SUA de la „adversarii străini” să fie cercetate, pentru a nu exista pericole la adresa securităţii naţionale.

Se presupune că SUA au făcut presiuni asupra aliaţilor europeni pentru a îngheţa participarea companiei Huawei la proiectele de infrastructură 5G.

Analiştii din China estimează că între 20 şi 30 de milioane de produse hardware trebuie schimbate din cauza noii directive chineze, cea mai mare parte a înlocuirilor pe scară largă urmând să înceapă anul viitor.

Înlocuirile vor avea loc cu un ritm de 30 la sută în 2020, 50 la sută în 2021 şi 20 la sută în anul 2022, politica fiind supranumită „3-5-2”.

Paul Triolo, de la firma de consultanţă Eurasia Group, a menţionat că recentele sancţiuni ale SUA au urgentat proiectul de înlocuire a hardware-ului. "Programul 3-5-2 din China este doar vârful aisbergului", a afirmat Triolo. „Obiectivul este clar: vor să ajungă într-un spaţiu în mare măsură liber ameninţările cu care se confruntă acum ZTE, Huawei, Megvii şi Sugon.”