Partidul Comunist Chinez sărbătoreşte 100 de ani de existenţă: Val de arestări ale practicanţilor Falun Gong

PUNERE ÎN SCENĂ a torturilor la care sunt supuşi aderenţii Falun Gong în China de către Partidul Comunist. Hong Kong, 2004
PUNERE ÎN SCENĂ a torturilor la care sunt supuşi aderenţii Falun Gong în China de către Partidul Comunist. Hong Kong, 2004 (MIKE CLARKE/AFP/Getty Images)

Partidul Comunist Chinez, care aniversează 100 de ani de existenţă la 1 iulie, a făcut raiduri în casele a numeroşi practicanţi Falun Gong, operând arestări în toată ţara, în luna iunie.

Pentru a "menţine stabilitatea socială" - termenul folosit de regim pentru a justifica menţinerea controlului prin teroare - Partidul Comunist Chinez a anunţat o serie de controale stricte asupra poporului chinez în iunie, în special la Beijing.

Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Practicanţii Falun Gong - o practică spirituală tradiţională chineză care propune traiul pe baza a trei principii universale - corectitudine, bunătate şi stăpânire de sine - au fost printre ţintele campaniei de persecuţie desfăşurate de regim.

Începând cu 1 iunie, au apărut rapoarte despre cazuri în care practicanţii Falun Gong au fost jefuiţi în propriile case de poliţia locală. Proprietatea lor privată a fost confiscată, iar unii poliţişti au reţinut chiar şi membri ai familiei care nu erau practicanţi.

"Condamnăm toate formele de persecuţie ale Partidului Comunist Chinez [asupra practicanţilor Falun Gong]", a declarat Erping Zhang, purtătorul de cuvânt al Centrului de informaţii Falun Dafa din New York, pentru The Epoch Times, la 17 iunie.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

"Persecuţia organizată de Partidul Comunist Chinez este în curs de desfăşurare din iulie 1999. Până în prezent nu există nicio indicaţie cu privire la vreo schimbare de politică din partea Partidului, astfel încât continuăm să asistăm la campania nemiloasă de persecuţie împotriva practicanţilor Falun Gong din China", a spus Zhang. "Continuăm să facem apel la oamenii cu conştiinţă din întreaga lume, cerându-le să ia atitudine împotriva violenţei desfăşurate de Partid asupra Falun Gong".

Val de arestări

La 10 iunie, Departamentul de Poliţie Municipal Mudanjiang din provincia Heilongjiang, din nord-estul Chinei, a ordonat poliţiştilor din cele şase judeţe şi patru zone ale oraşului să aresteze practicanţii Falun Gong din casele lor.

Regimul a declarat că arestările au făcut parte dintr-o campanie numită „Siguranţa 1 iulie”.

Citiți și Yahoo News: Jaful de organe al Chinei comuniste ajunge în presa mainstream

În decurs de 36 de ore, poliţia a reţinut 28 de practicanţi Falun Gong din oraş, a hărţuit alţi şase şi a confiscat telefoane mobile, computere, imprimante, cărţi, numerar şi chiar carduri bancare din casele practicanţilor, potrivit Minghui.org, un site care documentează cazurile de abuzuri comise împotriva practicanţilor Falun Gong în China.

Pe 10 iunie, la ora 3 dimineaţa, mai mulţi poliţişti au spart casa lui Guo Libin din Hailin, Mudanjiang, i-au reţinut pe Guo şi pe soţia sa, au luat cardul bancar al fiului lor şi au intrat cu forţa în casa surorii sale, confiscând aparatură casnică, telefoane mobile şi cărţi.

La 8 dimineaţa, poliţiştii din districtul Aimin au angajat un lăcătuş şi au pătruns în casa practicantei Chen Yanwei, deşi aceasta era acasă, împreună cu familia sa. Au reţinut-o pe Chen şi pe sora sa Chen Yanfu.

Citiți și The Guardian: China recoltează într-adevăr organe cu forţa de la deţinuţi, hotărăşte un tribunal londonez

În unele cazuri, poliţiştii au folosit chiar spray cu piper împotriva practicanţilor care încercau să-şi protejeze bunurile.

În oraşul Dalian din provincia Liaoning din nord-estul Chinei, 29 de practicanţi Falun Gong şi cel puţin şase dintre membrii familiilor lor care nu sunt practicanţi au fost, de asemenea, arestaţi din case în perioada 1-3 iunie, ca parte a campaniei „Siguranţa 1 iulie”, în timp ce poliţia din provincia Shandong, estul Chinei, a efectuat propriile raiduri la domiciliul practicanţilor Falun Gong.

Minghui.org a raportat, de asemenea, arestări similare în oraşele Beijing, Tianjin şi în Sichuan, Guangdong, Gansu, Hebei, Yunnan şi aproximativ zece alte provincii.

Regimul chinez a lansat o persecuţie brutală în scopul de a eradica Falun Gong în iulie 1999 şi se estimează că milioane de practicanţi au fost reţinuţi, torturaţi şi chiar ucişi în ultimii 22 de ani.

Citiți și Guardian: Cercetătorii cer retragerea a sute de lucrări ştiinţifice pe tema transplanturilor. Organele ar fi provenit de la deţinuţi executaţi în China

"Regimul comunist a reţinut practicanţi Falun Gong, petiţionari, activişti pro-democraţie şi chiar protestatari radicali de stânga în care nu are încredere, înainte de centenar", a declarat Tang Jingyuan, comentator al situaţiei din China pentru The Epoch Times, pe 17 iunie. "Acest lucru este din cauza faptului că liderul chinez Xi Jinping şi autorităţile de la Beijing se tem că vor pierde puterea".

"În ultimele decenii, practicanţii Falun Gong au dezvăluit persecuţiile la care au fost supuşi în China şi crimele comise de Partid, în interiorul şi în afara Chinei. Acest lucru sperie Partidul", a declarat Tang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe