Partidul Comuniştilor din RM achită despăgubiri pentru calomniile aduse Falun Dafa

Curtea de Apel Chişinău, completul de judecători Sergiu Arnăut, Eugen Clim şi Tamara Pelin
Curtea de Apel Chişinău, completul de judecători Sergiu Arnăut, Eugen Clim şi Tamara Pelin (Tatiana Chiriac/ The Epoch Times)

Partidul Comuniştilor din RM, prin hotărârile definitive ale instanţelor de judecată, este obligat să achite despăgubiri morale Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa şi să publice dezminţirile respective pe site-ul partidului, pentru calomniile aduse în declaraţia de presă publicată la 25 mai 2010.

La 25-26 mai 2010 în incinta Teatrului Naţional de Operă şi Balet Chişinău urma să fie prezentat Spectacolul de muzică şi dans clasic chinez Shen Yun Performing Arts, organizat şi prezentat de către Asociaţia Obştească Falun Dafa din R.M..

Însă administraţia Teatrului, la 25 mai 2010, nu a permis accesul trupei Shen Yun în sediu, blocând uşile de la intrare cu pază militarizată, fără a invoca vreun motiv, iar trupa în număr de 100 de artişti, venită din New York, a fost lipsită de posibilitatea de a prezenta prestaţia scenică inedită.

În legătură cu aceste evenimente, A.O. Falun Dafa a fost pusă în situaţia de a organiza la 25 şi 26 mai 2010 acţiuni de protest şi informare a potenţialului public despre motivele anulării Evenimentului şi despre gravele încălcări ale drepturilor omului din partea autorităţilor moldoveneşti, care sub presiunea politică a Ambasadei Chinei la Chişinău au cedat şi au interzis spectacolul Shen Yun în mod tacit.

Pentru a se declara solidar cu partidul comunist chinez, la presiunile căruia s-a anulat Spectacolul, la 25 mai 2010 PCRM a publicat pe site-ul său o declaraţie vădit calomnioasă, care conţinea informaţii şi afirmaţii necorespunzătoare realităţii, lezând demnitatea profesională a Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa şi ponegrind cu rea credinţă şcoala chineză de qigong Falun Dafa.

La 16 decembrie 2010 instanţa de fond, judecătoria sectorului Buiucani a mun.Chişinău a dat câştig de cauză Asociaţiei Falun Dafa, obligând Partidul Comuniştilor să achite despăgubiri morale şi să publice pe site-ul său, pe aceeaşi perioadă de timp, dezminţirea stabilită în textul hotărârii, a declaraţiei calomnioase a comuniştilor din 25 mai 2010.

Deşi a fost citat legal, sub semnătură personală, de mai multe ori, reprezentantul Partidului Comuniştilor în şedinţele de judecată a primei instanţe nu s-a prezentat şi nici nu şi-a probat prin careva înscrisuri sau probe pertinente calomniile şi învinuirile nefondate aduse Falun Dafa. Hotărârea instanţei a fost îndeplinită în mod forţat, de către executorul judecătoresc în partea încasării prejudiciului moral. Ce ţine de publicarea dezminţirii informaţiei publicate, Partidul Comuniştilor nu s-a grăbit să o facă, gândindu-se să mai întindă timpul, a depus o cerere de apel în instanţa superioară, cerând anularea hotărârii primei instanţe şi întoarcerea executării hotărârii.

După aproximativ un an de zile de amânări ale şedinţelor de judecată, tot din motivul neprezentării reprezentantului Partidului Comuniştilor, la 31 mai 2012, completul de judecată al Curţii de Apel Chişinău format din judecătorii Sergiu Arnăut, Eugen Clim şi Tamara Pelin a dat repetat, câştig de cauză A.O. Falun Dafa. Partidul Comuniştilor este obligat în continuare să publice informaţia adevărată, stabilită prin hotărârile instanţelor de judecată, despre şcoala chineză de qigong Falun Dafa cât şi despre Asociaţia cu acelaşi nume din Republica Moldova. Cetăţenii moldoveni au astfel posibilitatea de a afla despre persecuţiile brutale asupra discipolilor Falun Dafa din China, de către partidul comunist, doar pentru faptul că şi-au dorit o viaţă în armonie cu înaltele principii morale adevărul, compasiunea şi toleranţa, principii diametral opuse celor comuniste.

Shen Yun Performing Arts prezintă în fiecare an spectacole cu săli pline şi casa închisă în diverse oraşe ale lumii. Dar, alături de succesul său mai au loc şi unele interferenţe nedorite. Datorită misiunii sale de a renaşte cultura chineză veche de 5.000 de ani şi de inspiraţie divină, Shen Yun a devenit o ţintă a regimului chinez. În ultimii 60 de ani, ateismul a fost aplicat cu forţa asupra Chinei de către Partidul Comunist Chinez (PCC) şi deceniile de campanii, în special Revoluţia Culturală, au fost desfăşurate cu scopul eradicării fiecărei urme a culturii tradiţionale. Oficialii consulari chinezi încearcă permanent să submineze spectacolele şi succesul Shen Yun în jurul lumii, ceea ce, în mai 2010 la Chişinău, regretăm că le-a reuşit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură