Partidul lui Leancă intră în coaliţia de guvernare

PPEM a decis că va colabora cu actuala putere şi se va alătura majorităţii parlamentare. În timp ce politologul Arcadie Barbăroşie vede în această mişcare un semn că Iurie Leancă va fi lansat drept candidat al puterii la prezidenţiale, cunoscutul analist Oazu Nantoi îi cere demisia acestuia.
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (independent.md)

Consiliul Naţional al Partidului Popular European din Moldova (PPEM) a decis duminică să ofere mandat Biroului Politic al partidului pentru a iniţia negocierile cu majoritatea parlamentară în vederea unei colaborări. ”Prin majoritatea de voturi ale membrilor Consiliului, s-a decis să oferim mandat Biroului Politic pentru discuţii cu majoritatea parlamentară în vederea iniţierii unui parteneriat în privinţa continuării parcursului european al R. Moldova. Vom negocia un acord de colaborare care se va baza pe realităţi: lupta cu corupţia, sectorul bancar, cum recuperăm pagubele, cum pedepsim persoanele vinovate”, a declarat preşedintele PPEM, Iurie Leancă.

Anunţul că partidul fostului premier se alătură actualei majorităţi parlamentare a fost interpretat de directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia, ca un semn că acesta va fi candidatul guvernării la alegerile prezidenţiale, pe care, în opinia sa, le-ar putea şi câştiga.

"În opinia mea, cea mai probabilă ipoteză este că domnul Leancă va fi candidatul guvernării la funcţia de preşedinte, pornind dintr-o funcţie în Parlament, de unde se va lansa. Va avea în spate susţinerea mediatică asigurată de trust care controlează 70-80% din spaţiul TV de la noi. Se contează pe faptul că dl Leancă va trece în turul doi şi că va câştiga alegerile într-o confruntare cu socialistul Igor Dodon", a susţinut Arcadie Barbăroşie.

În opinia sa, Leancă va intra cu Igor Dodon în turul doi, iar cei care ar vrea un preşedinte pro-european îl vor vota pe Iurie Leancă. "Diferenţa este că româna lui Leancă este perfectă, cunoaşte câteva limbi, are conexiuni la cancelariile europene. Vreau să îi amintesc dlui Leancă şi dlui Carpov că ambii cunosc foarte bine lucrurile şi îmi pare rău că ambii sunt cinici atunci când au luat această decizie. Integrarea europeană nu se face la Berlin sau Bruxelles, ci în R. Moldova. Integrare europeană înseamnă justiţie corectă, stat de drept, reforme aici, corupţie joasă aici, hoţii la puşcărie aici, dar nu că ne-am pupat cu nişte diplomaţi europeni, am strâns mâinile, ne-am fotografiat şi pe Facebook a apărut nu ştiu ce”, a explicat politologul.

Directorul IPP a mai subliniat că după ce PPEM a schimbat taberele, partidele opoziţiei de dreapta pro-europene, Partidul Demnitate şi Adevăr, PAS şi PLDM, ar trebui să găsească un candidat comun sau o formulă cum să meargă în alegerile prezidenţiale ca să diminueze şansele candidatului pro-guvernare.

"Să ne amintim în 2012 cum un concurent electoral a fost exclus din cursa electorală. Sunt pârghii care pot fi folosite de actuala guvernare pentru a exclude din cursă orice candidat. Colectarea de semnături este o pârghie în acest sens. Avem precedente în trecut. Nu mai este un joc al imaginaţiei", a concluzionat Barbăroşie.

”Integrarea europeană nu se face la Berlin sau Bruxelles, ci în R. Moldova. Ea înseamnă justiţie corectă, stat de drept, reforme aici, corupţie joasă aici, hoţii la puşcărie aici, dar nu că ne-am pupat cu nişte diplomaţi europeni, am strâns mâinile, ne-am fotografiat şi pe Facebook a apărut nu ştiu ce” - Arcadie Barbăroşie.

La rândul său, cunoscutul analist Oazu Nantoi, consilier municipal din partea Partidului Popular European (PPEM), a criticat dur decizia partidului din care face parte de a se alătura majorităţii parlamentare. El a declarat pentru Unimedia că a participat la şedinţa consiliului, dar a votat împotrivă şi că în urma acestei decizii Iurie Leancă ar trebui să-şi dea demisia.

”Am spus că în anul 2015 a fost mare entuziasm legat de lansarea proiectului politic PPEM. Criza proiectului a început după alegeri, când PPEM a avut şansa să se identifice cu spiritele protestatare din societate. Leancă s-a opus acestei direcţii a partidului şi proiectul politic a intrat în declin. Am spus că în asemenea situaţii partidele europene convoacă congrese, pentru a analiza situaţia, iar liderii demisionează. Şi am mai spus că această ofertă otrăvită de parteneriat venită din partea aşa-zisei alianţe de guvernare urmăreşte scopul de a reduce firavele şanse de consolidare a dreptei în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie curent”, a explicat Nantoi, într-un interviu acordat Deutsche Welle.

Întrebat dacă Leancă nu acceptat invitaţia majorităţii parlamentare de a colabora pentru că ar fi şantajat cu un dosar penal, Nantoi a răspuns că acesta ”ar trebuie să explice cetăţenilor Republicii Moldova de ce a ajuns să intre în cârdăşie cu Plahotniuc. Eu nu ştiu de ce, dar constat că statul de drept Republica Moldova nu există şi, în asemenea situaţie, cel care se află la putere, îl am în vedere pe Plahotniuc, poate decide atât intentarea sau neintentarea dosarelor penale, cât şi ţinerea cuiva în suspans”.

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect, citiţi şi: Cum încearcă Plahotniuc să dezbine opoziţia anti-oligarhică (analiză)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe