Partidul Popular îl apără pe premierul Rajoy de acuzaţiile fostului trezorier (revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PEDRO ARMESTRE / AFP / Getty Images)

Reacţiile venite din partea premierului Mariano Rajoy şi a Partidului Popular, de la guvernare, cu privire la noile dezvăluiri legate de presupusa contabilitate ascunsă ţinută de fostul trezorier Luis Bárcenas ocupă joi toate primele pagini ale cotidienelor spaniole. Acestea subliniază faptul că Rajoy şi miniştrii lui nu răspund direct acuzaţiilor de primire de bani la negru şi finanţare ilegală a formaţiunii, că toţi susţin onestitatea şefului executivului, precum şi că opoziţia adoptă o poziţie radicală în ceea ce priveşte criticile aduse guvernanţilor.

Partidul Popular îl blindează pe Rajoy pentru a evita să compară în faţa legislativului pentru cazul Bárcenas, observă cotidianul El Pais. Acesta precizează că în Congresul Deputaţilor, conservatorii se folosesc de majoritatea absolută de care dispun pentru a împiedica opoziţia să îi adreseze interpelări parlamentare şefului executivului. În context, cotidianul spaniol mai notează şi că întreaga opoziţie, cu excepţia formaţiunii minoritare UPyD, a părăsit sala în care se dezbătea legea transparenţei.

Cotidianul El Mundo scrie joi despre reacţia fulminantă a judecătorului Pablo Ruz, de la Audienţa Naţională, pentru a afla adevărul cu privire la Bárcenas şi PP: magistratul i-a citat la declaraţii pe directorul cotidianului citat, Pedro J. Ramírez, care a făcut recentele dezvăluiri, precum şi pe fostul trezorier, pentru a da explicaţii în privinţa presupuselor originale ale documentelor contabilităţii ascunse a formaţiunii conservatoare.

'Din când în când trebuie să vorbim de lucruri care sunt importante', citează cotidianul ABC din declaraţiile făcute de Rajoy, atunci când General Motors a anunţat că va fabrica în Spania noul model Opel Mokka - decizie considerată un adevărat sprijin pentru viitorul economic al Spaniei. În plus, cotidianul spaniol citat publică mai multe declaraţii ale miniştrilor cabinetului condus de Rajoy, care susţin onestitatea şi integritatea premierului, considerat o 'referinţă de etică' în cadrul formaţiunii conservatoare.

Cotidianul La Vanguardia scrie despre faptul că opoziţia i-a întors spatele lui Rajoy, din cauza cazului Bárcenas, boicotând prezentarea legii transparenţei, şi în speranţa de a-l obliga pe şeful executivului spaniol să dea explicaţii în faţa legislativului. Miniştrii sar în apărarea premierului, iar judecătorul îl citează la declaraţii pe fostul trezorier, completează informaţia publicaţia citată.

'Trebuie vorbit de lucrurile care sunt importante', după cum subliniază şi cotidianul La Razon care a fost mesajul transmis de Rajoy în contextul acuzaţiilor aduse de fostul trezorier. Guvernul şi Partidul Popular strâng rândurile în jurul premierului, pe care îl consideră 'o referinţă de etică', însă judecătorul îl cheamă la declaraţii pe fostul trezorier, ca să explice despre ce este vorba în documentele publicate în presă. La Razon mai scrie şi că, dacă nu apar surprize judiciare, premierul nu va permite ca fostul trezorier să-i stabilească agenda politică.

Partidul Popular trage semnalul de alarmă şi sare în apărarea lui Rajoy, după cum remarcă El Periodico de Catalunya. Liderii conservatori afirmă că Bárcenas i-a minţit pe toţi şi nu este o persoană credibilă, mai arată cotidianul catalan citat. Acesta relatează de asemenea că fostul trezorier este chemat la declaraţii, ca să explice dacă Partidul Popular a avut parte de finanţare ilegală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe