Partidul premierului britanic May ajunge pe locul 5 într-un sondaj YouGov

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Christof Stache/AFP/Getty Images)

Conservatorii premierului britanic Theresa May au căzut pe locul cinci într-un sondaj de opinie realizat înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 23 mai, pe fondul amplificării presiunii ca May să stabilească o dată pentru retragerea sa, potrivit Reuters.

Partidul Brexit al lui Nigel Farage se află în frunte cu 34%, în timp ce Partidul Conservator al premierului May a obţinut doar 10%, a arătat sondajul realizat de YouGov pentru publicaţia britanică Times. Partidul Laburist din opoziţie a pierdut cinci puncte procentuale, obţinând 16%.

Două partide care se opun Brexitului, Liberal Democraţii şi Verzii, au obţinut 15% şi, respectiv 11%.

Prăbuşirea sprijinului pentru Partidul Conservator amplifică presiunea aflată pe umerii premierului May pentru a stabili o dată pentru a se retrage din funcţie. Conservatorii de rang înalt doresc ca May să-şi stabilească planurile în această săptămână.

La aproape 3 ani de când Marea Britanie a votat cu 52% în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, încă nu a fost încheiat un acord între politicienii britanici cu privire la data şi modul în care ar trebui să aibă loc ieşirea din UE, sau dacă chiar ar trebui să se întâmple acest lucru.

“În cazul în care Partidul Brexit iese pe primul loc în următoarele săptămâni, atunci trebuie să avem un loc la masa negocierilor împreună cu guvernul pentru a ajuta la crearea strategiei noastre”, a declarat Farage pentru TalkRadio.

Marea Britanie ar fi trebuit să iasă din UE în 29 martie, dar premierul May nu a reuşit să obţină aprobarea parlamentară pentru acordul de retragere negociat cu Bruxelles-ul. Astfel, May şi-a îndreptat atenţia către Partidul Laburist, condus de socialistul Jeremy Corbyn, pentru a obţine sprijinul acestuia.

May, care a devenit premier după referendumul din 2016 pentru Brexit, a promis că va demisiona dacă parlamentarii vor susţine acordul de retragere încheiat cu Bruxelles-ul.

Dar premierul a pierdut cele trei voturi parlamentare la care a fost supus respectivul acord.

Noul termen limită pentru Brexit este 31 octombrie, deşi mulţi susţinători ai ieşirii din bloc se tem că ieşirea ar putea fi amânată, sau chiar suspendată.

“Ne confruntăm cu riscul real să rămânem ca somnambulii în UE”, a declarat Steven Barclay, ministru britanic pentru Brexit, într-un interviu acordat publicaţiei The Sun.

“Din acest motiv consider că va fi nejustificabil ca guvernul să nu folosească următoarele luni pentru a continua să se pregătească pentru riscul real al ieşirii noastre din UE fără un acord”, a precizat Barclay.

Ulterior, el a scris pe Twitter că în cazul unei alegeri între Brexitul fără acord sau rămânerea în UE, el va vota pentru ieşirea din bloc fără un acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe