Partygate. Lui Boris Johnson i se cere demisia în urma scandalului legat de petrecerile din timpul carantinei

Boris Johnson
Boris Johnson (Oli Scarff/Getty)

Mandatul premierul britanic Boris Johnson se clatină, după ce parlamentari conservatori acuză petrecerile din Downing Street organizate într-o perioadă în care ţara era într-o carantină strictă, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Afectat de scandalul „partygate”, premierul conservator se confruntă cu cea mai gravă criză de la venirea sa la putere, în 2019.

Johnson şi-a cerut scuze, miercuri, în Parlament pentru prezenţa sa la una dintre aceste petreceri, în mai 2020, afirmând că a crezut că este vorba de o reuniune de lucru.

Însă scandalurile legate de petreceri se ţin lanţ de Boris Johnson. În presa britanică au apărut dezvăluiri despre o petrecere care a fost organizată în Downing Street - la care el însă nu a participat - chiar în ajunul funeraliilor prinţului Philip, în aprilie 2021.

La momentul respectiv, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii asista la funeraliile soţului său stând singură în capela Castelului Windsor, pentru a transmite britanicilor că trebuie să respecte măsurile de carantină.

În prezent este în curs o investigaţie privind acuzaţiile că în timpul carantinelor ar fi avut loc mai multe petreceri la reşedinţa din Downing Street 10 şi în câteva birouri guvernamentale. Ancheta este condusă de Sue Gray, înalt funcţionar guvernamental.

Premierul britanic a negat „categoric” că ar fi fost avertizat că prin organizarea unei petreceri cu băuturi în grădina reşedinţei sale oficiale din Downing Street 10 s-ar încălca restricţiile impuse de lockdown. „Nimeni nu m-a avertizat că ar fi împotriva regulilor”, a declarat premierul, adăugând: „Mi-aş fi amintit asta”.

Dar fostul său consilier Dominic Cummings a spus că l-a avertizat pe Boris Johnson la vremea respectivă şi îl acuză acum că minte Parlamentul în legătură cu acest scandal.

Schimbarea premierului se declanşează dacă 54 dintre cei 360 de parlamentari conservatori din Parlament vor trimite scrisori de blam preşedintelui Comitetului 1922 al Partidului Conservator.

Numărul de parlamentari care au susţinut iniţiativa este deja de 20, potrivit Telegraph. O analiză realizată de publicaţia The Times a arătat că 58 de parlamentari conservatori l-au criticat deschis pe Johnson pentru implicarea sa în "partygate".

Liderii Opoziţiei l-au acuzat pe Johnson că este un „mincinos” şi i-au cerut să demisioneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe