PAS a înregistrat un proiect de lege menit să uşureze mecanismul de recalculare a pensiilor din R.Moldova

Pensionari din R. Moldova la limita sărăciei
Pensionari din R. Moldova la limita sărăciei (facebook.com)

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a înregistrat joi 9 iulie, în Parlament, o iniţiativă legislativă care să contribuie la eficientizarea procesului de recalculare a pensiilor fără a obliga deplasarea cetăţenilor la ghişeu şi evitarea rândurilor, în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus nu pare să scadă, menţinându-se între 200 şi 350 cazuri, în funcţie de numărul de teste efectuate.

„Guvernarea Dodon are o atitudine absolut dispreţuitoare faţă de cetăţenii Republicii Moldova, dar în cazul dat, faţă de cetăţenii din grupul de risc. Această categorie de cetăţeni sunt nevoiţi să-şi facă copii la nişte documente, să stea la coadă, deplasându-se în transportul public în condiţiile pandemiei”, a precizat deputatul PAS Oazu Nantoi.

La rândul său, deputatul Dan Perciun, vicepreşedinte PAS, a anunţat că joi, 9 iulie, fracţiunea PAS a înregistrat un proiect de lege care vine cu mai multe soluţii pentru a evita pe viitor astfel de situaţii.

„Dvs. ştiţi foarte bine că procesul de recalculare este gradual, în funcţie de numărul de ani pe care o persoană i-a lucrat după stabilirea pensiei şi dacă, la moment, vor solicita recalcularea circa 13 mii de persoane, atunci până în 2023 de ea ar trebui să beneficieze până la 100 de mii de pensionari. În aceste condiţii, dacă nu se va schimba cadrul legal, rândurile vor deveni şi mai mari”, a punctat Perciun.

Ţinând cont de faptul că cei care solicită recalcularea pensiilor fac parte din grupul de risc, deputaţii PAS au specificat necesitatea de a întreprinde măsuri urgente pentru a-i proteja. În acest sens, proiectul de lege prevede:

  • posibilitatea de a depune cererea pentru reexaminarea pensiei cu 3 luni înainte de termenul începând cu care se permite acordarea pensiei recalculate;
  • posibilitatea de a depune electronic cererea cu utilizarea semnăturii digitale;
  • posibilitatea de a depune cererea prin procură.

„Menţionăm că în conformitate cu ultimele date statistice oferite de către Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) la data de 8 iulie 2020, în toate subdiviziunile teritoriale ale CNAS, au fost recepţionate cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă în număr de 7.889, ceea ce reprezintă 58 la sută către numărul scontat – 13.575. Ponderea cea mai mare a cererilor depuse, 55% din numărul total de cereri recepţionate, revine solicitanţilor domiciliaţi în mun. Chişinău şi Bălţi”, se arată în comunicatul PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe