Patru cetăţeni britanici arestaţi în estul Chinei

Poliţist chinez.
Poliţist chinez. (Captură Foto)

Patru cetăţeni britanici au fost arestaţi în estul Chinei, a anunţat vineri ambasada Marii Britanii din Beijing, pe fondul amplificării tensiunilor diplomatice dintre cele două ţări.

Ambasada nu a comentat circumstanţele care au dus la arestările din Provincia Jiangsu. Poliţia din Xuzhou, un oraş din Jiangsu, a declarat marţi că a arestat 19 persoane pentru acuzaţii legate de droguri şi că 16 dintre ei sunt străini.

Declaraţia poliţiei nu i-a identificat pe străini.

Relaţiile dintre Beijing şi Londra s-au deteriorat recent, parţial din cauza apelurilor înalt oficialilor britanici de respectare, de către China, a acordurilor privind fosta colonie britanică Hong Kong - zguduită în ultimele săptămâni de proteste stradale împotriva unui controversat proiect de lege privind extrădarea în China - cât şi din cauza situaţiei proaste a drepturilor omului în statul comunist.

Radioul de stat chinez a susţinut că o parte din persoanele arestate erau profesori la un centru de educaţie englezesc operat de EF Education First, o firmă elveţiană privată care operează în 114 ţări.

Compania elveţiană a susţinut miercuri, într-o declaraţie, că regretă profund incidentul şi că cooperează cu autorităţile chineze în această problemă.

EF Education First nu a răspuns imediat întrebărilor adresate vineri de Reuters cu privire la acest caz, inclusiv privind naţionalităţile celor arestaţi de autorităţile comuniste chineze.

Poliţia locală chineză a declarat pentru Reuters că acest caz este sub investigaţie şi nu a furnizat alte detalii privind persoanele arestate.