PDL va acţiona în PE ca fondul de dezvoltare regională să fie folosit pentru finanţarea irigaţiilor

Theodor Stolojan
Theodor Stolojan (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Theodor Stolojan a declarat că printre obiectivele actualei guvernări ar trebui să se afle şi eforturile de a obţine extinderea perioadei de cheltuire a fondurilor europene de la doi la trei ani şi a precizat că PDL va pleda în PE ca fondul de dezvoltare regională să fie folosit pentru irigaţii.

„Există o serie de obiective pe care România, această guvernare, trebuie să le urmărească îndeaproape. Să insiste la Comisia Europeană ca, de îndată, să prezinte Parlamentului European propunerea de extindere de la doi ani la trei ani a perioadei de decontare pentru fondurile europene aprobate României în perioada 2007-2013. Este un angajament politic asumat de Consiliul European la insistenţa preşedintelui României ca pentru România şi Slovacia Comisia Europeană să vină cu asemenea propunere”, a declarat luni europarlamentarul PDL, care a afirmat că democrat-libberalii au surprins această chestiune în proiectul de rezoluţie privind parcursul european al ţării.

De asemenea, democrat-liberalul a susţinut că europarlamentarii PDL vor acţiona pentru ca o serie de obiective „esenţiale” pentru dezvoltarea României să poată fi reflectate în reglementările care urmează să se adopte la nivelul instituţiilor europene.

„PDL este membru al celei mai puternice familii politice europene, PPE, deci, prin el, prin europarlamentarii noştri, vom acţiona pentru ca o serie de obiective esenţiale pentru dezvoltarea României să poată fi reflectate în reglementările care urmează a se adopta la nivelul instituţiilor europene. Vă reamintesc că în afară de acel buget pe perioada 2014-2020 (…) urmează să se adopte la nivelul instituţiilor europene circa 60 de acte legislative ale UE prin care se defineşte modul concret în care aplică politicile de dezvoltare regională, de coeziune, politicile privind agricultura şi dezvoltarea rurală, marile proiecte de infrastructură europeană”, a punctat el.

Stolojan a mai spus că „România are obiective concrete care trebuie promovate în aceste reglementări şi unde Guvernul trebuie să acţioneze împreună cu preşedintele ţării şi cu membrii PE pe care România îi are”. „Avem în vedere, în primul rând, ca marile proiecte de infrastructură românească să se afle în acea hartă a Europei care să fie finanţată cu fonduri europene. Se va insista ca inclusiv autostrada care leagă Moldova de Transilvania şi de vestul Europei ca şi de Moldova şi Ucraina să fie în aceste reglementări”, a completat europarlamentarul.
El a precizat că europarlamentarii democrat-liberali vor acţiona ca fondurile de dezvoltare regională şi fondul de dezvoltare rurală să poată fi folosite şi pentru finanţarea cu fonduri europene a proiectelor de irigaţii şi a lucrărilor de cadastru.

„În al doilea rând vom acţiona ca fondurile de dezvoltare regională şi fondul de dezvoltare rurală să poată fi folosite şi pentru finanţarea, deci, cu fonduri europene a proiectele de irigaţii în România, precum şi a lucrărilor de cadastru. În acelaşi timp vom acţiona pentru reflectarea corespunzătoare atât în fondurile alocate, cât şi în reglementări a celor două strategii care ne interesează în mod deosebit, strategia Dunării şi strategia Mării Negre”, a susţinut el.

Fiind întrebat dacă PDL îi va invita pe cei din USL ca să discute pe baza acestor subiecte, Theodor Stolojan nu a dat un răspuns clar, el doar mulţumind presei pentru sugestia făcută.