PDM: Platforma DA, PAS şi PSRM încalcă legislaţia electorală. Maia Sandu: Dacă ar putea, Plahotniuc ne-ar interzice în genere să deschidem gura

PD vrea să devină partid unic manipulând opinia publică. Încercarea de a interzice distribuirea materialelor de informare a viitorului bloc ACUM reprezintă anihilarea luptei politice în sine, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunţat vineri, 7 decembrie, prin intermediul unui comunicat de presă că în ajunul campaniei electorale, a constatat apariţia derapajelor în ceea ce priveşte încălcarea de către PSRM, PAS şi Platforma DA şi a unor organizaţii civice a dispoziţiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral şi cel al audiovizualulu iar presupusele ilegalităţi constatate ar putea influenţa în mod negativ procesul electoral, motiv pentru care au decis să sesizeze instituţiile responsabile de organizarea alegerilor.

În replică, preşedinta PAS, Maia Sandu menţionează că „frica animalică” a PD-ului de a pierde puterea în urma alegerilor parlamentare şi instrumentele poliţieneşti, anticetăţeneşti şi ridicole utilizate împotriva opoziţiei ar scoate în vileag natura totalitară a „regimului”.

Singura crimă în acest stat este sa le fii concurent electoral, subliniază politiciana precizând că prin comunicatul PD, instituţiilor statului li se sugerează de facto să acţioneze în sensul luării unor măsuri punitive împotriva oponenţilor politici ai democraţilor. „Observăm că din cele 5 exemple oferite de PD, doar unul singur se referă la PSRM şi, surpriză, niciunul la PD, nemaivorbind de alte partide, inclusiv conduse de puşcăriabili. Asta în contextul în care, atât PSRM, cât şi PD merg prin sate cu saci de cartofi, mituind alegătorii şi oferind pomeni electorale, lucru expres interzis în lege.”

În opinia liderei PAS, învinuirea opoziţiei proeuropene precum că, prin ”distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md”, ar realiza ”acţiuni de agitaţie electorală, desfăşurate înainte de termen”, denotă un nihilism juridic obraznic din partea Partidului Democrat.

„Conceptul de ”agitaţie electorală” este definit explicit în cadrul legislaţiei electorale (art.1 din Codul electoral) şi nicio acţiune menţionată în acest comunicat, întreprinsă de membrii şi simpatizanţii celor două partide, nu se circumscrie nici pe departe noţiunii de „agitaţie electorală”.

Nici legislaţia naţională, nici barem cea internaţională nu interzice promovarea propriei imagini în afara campaniei electorale. Într-o democraţie e firesc să ai site-uri proprii şi să tipăreşti materiale de informare a populaţiei. Însă PD vrea să devină partid unic şi să utilizeze toate instituţiile statului pentru a bloca orice tip de comunicare. Încercarea PD-ului de a echivala agitaţia electorală cu o simplă informare a populaţiei urmăreşte împiedicarea de facto a opoziţiei de a comunica cu cetăţenii acestei ţări”, a adăugat Maia Sandu.

Preşedinta PAS afirmă că în condiţiile în care PD-ul deţine monopolul asupra televiziunilor şi mass-mediei din R. Moldova, acestea zilnic manipulând opinia publică prin minciuni de sorginte propagandistică, încercarea de a interzice tipărirea şi distribuirea unor materiale de informare reprezintă anihilarea luptei politice ca atare. „Sau în Republica Moldova să vorbeşti cu cetăţenii devine deja interdicţie? Dacă ar putea, Plahotniuc ne-ar interzice în genere să deschidem gura.”

În concluzie, Maia Sandu a notat că săptămâna viitoare liderii PAS şi Platformei DA se vor afla din nou la Strasbourg, la ultima şedinţă plenară a Parlamentului European şi vor informa europarlamentarii despre derapajele pe care continuă să le comită regimul dictatorial de la Chişinău care mai învinuieşte liderii partidelor viitorului Bloc ACUM de efectuarea deplasărilor peste hotare. „Plahotniuc, hoţul principal din R. Moldova, este atât de speriat, încât se face de râs.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe