Pe măsură ce Tibetul arde, exilaţii îndeamnă la acţiune

Protest al  budiştilor tibetani, arhivă - martie 2008
Protest al  budiştilor tibetani, arhivă - martie 2008 (Mark Ralson / AFP / Getty Images)

Încă un tibetan şi-a dat foc miercuri, ceea ce înseamnă că opt tibetani şi-au dat foc în ultima lună pentru a protesta împotriva represiunii autorităţilor chineze comuniste, iar liderii tibetani în exil roagă comunitatea internaţională să facă ceva în legătură cu asta.

O serie de imagini sumbre publicate pe site-ul Campaniei Internaţionale pentru Tibet îl arată pe Dorje Rinchen alergând pe strada în flăcări, în apropierea mănăstirii Labrang, în centrul provinciei Gansu, înainte de a se prăbuşi. El a murit ulterior din cauza arsurilor. Acesta a fost al doilea incident de acest fel în afara mănăstirii, din ultimele două zile.

Soldaţii chinezi au intrat într-o confruntare cu locuitorii oraşului care încercau să protejeze corpul său neînsufleţit pentru a-l duce înapoi la mănăstire. Dorje avea 50 de ani şi vindea pâine la mănăstire.

Administraţia centrală tibetană exilată, care a cerut recent tibetanilor care trăiesc în China să nu se mai auto-jertfească, a declarat miercuri că represiunea chineză îi face pe oameni să-şi dea foc. Parlamentul tibetan a adăugat că el îşi exprimă o "tristeţe profundă" în legătură cu auto-incendierile.

Începând cu luna februarie 2009, 58 tibetani şi-au dat foc, cei mai mulţi dintre ei murind din cauza leziunilor lor, iar rata auto-incendierilor a crescut.

Într-o declaraţie, administraţia a afirmat că există o "reprimare sistematică a libertăţii lor religioase şi a drepturilor omului, o distrugere a limbii, culturii şi mediului tibetan şi o asimilare a naţionalităţii tibetane prin influxul masiv indus de populaţia chineză în Tibet."

Regimul comunist chinez este "singurul responsabil pentru continuarea auto-incendierilor tibetanilor din Tibet, deoarece refuză să abordeze cauzele care stau la baza problemei şi îşi intensifică în schimb măsurile pentru suprimarea poporului tibetan", au spus exilaţii.

De asemenea, grupul a emis un avertisment pentru regimul chinez, spunând că dacă nu renunţă la suprimarea zonelor tibetane, atunci situaţia se va deteriora şi mai mult.

Acest avertisment a adăugat că şi alte guverne ar trebui să preseze autorităţile chineze să realizeze schimbări semnificative.

Surse locale au declarat pentru Postul Internaţional Tibet că trupul lui Dorje a fost luat de tibetanii care trăiesc în apropierea oraşului său natal.

Incidentul a determinat autorităţile locale chineze să trimită un grup de forţe armate de securitate în comuna Sayue, în apropierea mănăstirii, potrivit publicaţiei. De asemenea, ei au tăiat Internetul şi liniile de telecomunicaţii din zonă după auto-incendiere, un fenomen raportat frecvent în incidentele anterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe