"Pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistraţi 128.438 de migranţi" - Ce spune Bode după întâlnirea cu omologul austriac

Lucian Nicolae Bode
Lucian Nicolae Bode (Epoch Times România)

Aderarea României la spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre, a transmis ministrul de Interne, Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook, după o întâlnire cu omologul meu austriac, Gerhard Karner.

"Am avut o întrevedere cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, ministrul federal de Interne al Austriei pe tema aderării României la spaţiul Schengen, respectiv gestionarea provocărilor migraţioniste. Cunosc situaţia generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanţi de azil doar în acest an şi, din acest punct de vedere, înţeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern. În cadrul discuţiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date şi statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecţia frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum şi modul în care România respectă obligaţiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România", a declarat Lucian Bode.

Şeful MAI a arătat că, potrivit datelor furnizate de agenţiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistraţi în total 128.438 de migranţi, iar dintre aceştia 3.574 de migranţi au fost înregistraţi în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranţi care au reuşit să ajungă în UE prin România.

"Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest. De altfel, seriozitatea, profesionalismul şi nivelul de dotare ale autorităţilor române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană în urma vizitelor de evaluare realizate în ţara noastră recent. De asemenea, nivelul foarte bun de pregătire constatat ca urmare a ultimelor evaluări făcute după 11 ani arată eforturile constante pe care le-am făcut, inclusiv din perspectiva investiţiilor. Pe lângă prezentarea punctelor de vedere, obiectivul discuţiilor noastre a fost să identificăm punctele comune pe marginea cărora să ne concentrăm în plan bilateral, respectiv la nivel european. În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria", a adăugat Lucian Bode.