Pe tot globul, protestatarii se dezbracă pentru o cauză

Pe tot globul, oamenii îşi scot hainele de pe ei pentru cauze politice, însă în unele locuri această formulă de protest nu este sigur că va funcţiona, iar protestatarii ar putea sfârşi prin a plăti preţul pentru acţiunile lor, scrie Der Spiegel în ediţia de miercuri.

Dacă în China, sute de susţinători ai lui Ai Weiwei au postat pe internet poze în care apar goi pentru a protesta împotriva acţiunilor luate de autorităţi împotriva artistului, o studentă la arte din Egipt a stârnit furia conservatorilor islamici pozând nud pe blogul personal ca formă de protest faţă de absenţa dreptului la libera exprimare.

La 40 de ani după ce John Lennon şi Yoko Ono s-au dezbrăcat în semn de protest, protestele nud au revenit. Se pare că, indiferent de natura conflictelor, sociale sau politice, oamenii se dezbracă, ca formă de nesupunere civică împotriva unui sistem opresiv.

Într-adevăr, scrie Der Spiegel, protestele nud au multe avantaje. În primul rând, ele nu costă nimic şi au o putere simbolică enormă. În timp ce protestatarul nu face altceva decât să se expună gol într-un pat, pe un gazon sau într-un loc public, autorităţile trebuie să folosească forţa sau mijloacele birocratice pentru a-l opri. Niciodată un protestatar gol nu este cel care va părea ridicol - indiferent cum arată - ci doar autorităţile opresive. Un sistem care trebuie să mobilizeze oameni în uniformă pentru a opri pe cineva 'în costumul lui Adam' are o problemă. Protestul nud permite celor aflaţi aparent într-o poziţie vulnerabilă să-şi demonstreze puterea. Şi cine nu ţine cu perdantul?

De la aceste origini umile, protestul nud a dezvoltat propria sa estetică, care, în unele cazuri, funcţionează după legile din industria publicităţii. Spre exemplu, organizaţia pentru drepturile animalelor PETA a adoptat această formă de protest pentru campania 'Mai bine goală decât să port blană', în cadrul căreia mai multe manechine şi celebrităţi s-au dezbrăcat. Este o situaţie 'win-win' (din care nimeni nu are de pierdut), comentează Der Spiegel: avem o campanie pentru o cauză bună, cu plăţi atractive pentru cele care pozează pentru o conştiinţă curată. Şi totul e inteligent orchestrat până la ultima pagină de revistă glossy.

Pe plan internaţional, însă, această formulă nu funcţionează întotdeauna. Este neclar ce se va întâmpla cu protestatarii care au pozat nud în China. La fel de incertă este soarta studentei egiptene la arte. Vor permite guvernul chinez şi gardienii moralei islamice să fie ridiculizaţi sau protestele nud vor avea consecinţe grave pentru protagonişti?

Într-un sens, studenta egipteană a pierdut deja lupta. Pozele sale nud, postate on-line - cu ochii, gura şi organele genitale acoperite de o bandă - a făcut senzaţie pe Internet. Însă mesajul ei de a protesta 'împotriva unei societăţi bazate pe violenţă, rasism, sexism, hărţuire sexuală şi ipocrizie' s-a estompat, ca urmare a replicării interminabile a pozei pe Internet. Din acest punct de vedere, studenta este în pericol de a deveni o victimă a ipocriziei pe care o urăşte, în măsura în care unele site-uri şi mijloace mass-media îi exploatează cu cinism imaginea, folosind-o ca pe o sursă de excitare oferită gratis utilizatorilor.