Pedeapsa mortală în China: Un profesor a cerut unui băieţel să sară de la etajul 30

Un gardian stă lângă biletul scris de băieţel şi postat la intrarea în şcoală (AFP - Getty)
Un gardian stă lângă biletul scris de băieţel şi postat la intrarea în şcoală (AFP - Getty) (AFP - Getty)

Un scandal inedit ia amploare în China. La cererea unui profesor, un băieţel de 10 ani s-a aruncat de la etajul 30 şi a murit.

Un profesor l-a obligat pe un băieţel de 10 ani să-şi facă autocritica din cauza comportamentului nepotrivit. După ce copilul a încercat de mai multe ori să–şi facă autocritica scriind ceea ce i s-a cerut într-o mie de caractere, profesorul i-a spus că mai are o singură opţiune, şi anume să sară pe geam.

Elevul s-a aruncat de la etajul 30, aşa cum i-a spus profesorul, şi a murit. Familia a fost revoltată şi a pus în faţa clădirii o pancartă pe care scrie ,,profesorul ne-a obligat copilul să sară de la etaj", iar fotografiile circulă acum pe internet. Poliţia chineză anchetează cazul.

"Autodenunţările" televizate

"Autodenunţările" televizate sunt de câteva luni ceva obişnuit în China, iar cea a jurnalistului Chen Yongzhou este deosebit de importantă.

Chen Yongzhou, jurnalist la ziarul New Express din Guangzhou, a fost arestat sub acuzaţia de "deteriorarea reputaţiei comerciale", ţinta fiind compania de construcţii Zoomlion, al cărei acţionar majoritar este guvernul din Hunan. În ciuda repercusiunilor la care se expun cei ce înfruntă partidul comunist, ziarul New Express, la care lucrează Chen şi mulţi intelectuali chinezi l-au susţinut public pe jurnalist.

New Express şi-a asumat consecinţele dezaprobării partidului pentru a-şi sprijini reporterul, cerând pe primele două pagini ale ziarului eliberarea lui Chen. Direcţia ziarului a afirmat că a verificat informaţiile cuprinse în cele 15 articole scrise de reporter despre compania Zoomlion şi că a fost găsită "doar o mică inexactitate".

În mărturisirea sa la TV, Chen a recunoscut că a publicat ştiri false şi defăimătoare referitor la Zoomlion Heavy Industry Science and Technology, una dintre cele mai importante întreprinderi de stat din China, care produce utilaje industriale. Într-o perioadă de mare tensiune pe piaţă, precum cea actuală, Zoomlion se află deja în mijlocul unor controverse puternice cu principalul său concurent, Sany. Cele două companii s-au acuzat reciproc de numeroase încălcări ale legii şi de mituire sau tentative de a mitui administratorii publici.

Chen a declarat: ”Sunt găta să-mi recunosc vina şi să mă pocăiesc”. În timpul apariţiei sale în emisiunea de la CCTV (televiziunea de stat), jurnalistul a apărut încătuşat şi cu capul în jos. Condiţiile în care au fost filmate aceste mărturisiri nu au fost specificate.

Înaintea lui Chen, la televiziune au venit "să-şi mărturisească păcatele" oficiali din eşalonul inferior al Partidului Comunist, în aşa numitele sesiuni televizate de auto-critică. La unele dintre aceste sesiuni de auto-critică televizate a asistat însuşi tovarăşul Xi Jinping, secretar al Partidului Comunist Chinez şi preşedinte al Republicii Populare China. Această practică se aseamănă foarte mult cu umilirile publice şi pusul la stâlpul infamiei a "suporterilor capitalismului" din timpul Revoluţiei Culturale.