Pentagon: Creşte probabilitatea unui război purtat de SUA împotriva Rusiei sau Chinei

Şeful Statului Major al armatei Statelor Unite, generalul Martin Dempsey.
Şeful Statului Major al armatei Statelor Unite, generalul Martin Dempsey. (captură.)

Un raport militar american a avertizat în privinţa unei probabilităţi tot mai mari ca Statele Unite să poarte un război cu o putere majoră – Rusia sau China – care va genera consecinţe majore.

Raportul publicat miercuri de generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane, a evidenţiat Rusia şi China ca state agresive şi ca o ameninţare pentru interesele de securitate ale SUA.

“Acţiunile militare ale Rusiei subminează securitatea regională în mod direct şi prin intermediul forţelor ‘proxy’”, conform raportului.

În raport se mai arată faptul că prezenţa trupelor ruseşti în Ucraina reprezintă o sursă de tensiune între Washington şi Moscova.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel pe care l-au avut după perioada Războiului Rece - care s-a încheiat în 1991 - în mare parte datorită crizei din Ucraina.

SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că trimite soldaţi şi arme în estul Ucrainei pentru a-i susţine pe rebelii separatişti, însă Rusia neagă acest lucru.

La rândul său, Moscova susţine că Washingtonul este responsabil pentru amplificarea tensiunilor din Ucraina prin trimiterea de arme pentru susţinerea armatei ucrainene.

În acelaşi timp, legăturile dintre China şi SUA s-au deteriorat, de asemenea, după ce Washingtonul a acuzat recent Beijingul de desfăşurarea de atacuri cibernetice împotriva unor companii şi obiective americane.

Washingtonul mai susţine, de asemenea, că doreşte ca Beijingul să reducă tensiunile din Marea Chinei de Sud, unde China este prinsă în dispute teritoriale cu vecinii săi. Totuşi, Beijingul insistă ca americanii să stea în afara acestei probleme.

“Acţiunile Chinei amplifică tensiunile din regiunea Asia-Pacific”, mai susţine raportul Pentagonului.

În plus, raportul militar american avertizează în privinţa intensificării provocărilor tehnologice şi a instabilităţii globale tot mai mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe