Pentagonul acuză oficial China de spionaj militar

De peste un deceniu, Partidul Comunist Chinez supraveghează o campanie de cyber-spionaj şi infiltrare împotriva Statelor Unite.
De peste un deceniu, Partidul Comunist Chinez supraveghează o campanie de cyber-spionaj şi infiltrare împotriva Statelor Unite. (Jeff Nenarella / The Epoch Times)

China apeleză la spionaj pentru a-şi susţine programul accelerat de înarmare, afirmă ultimul raport anual al Pentagonului, dat publicităţii ieri.

Conform raportului, China încearcă sa pătrundă în retelele informatice din sistemul de apărare al SUA, pentru a intra în posesie de noi tehnologii militare.

Este prima dată când un raport anual al Pentagonului afirmă în mod direct că Beijing-ul vizează reţelele de apărare din SUA.

"Guvernul Statelor Unite continuă să fie ţinta atacurilor (cibernetice), dintre care unele apar ca venind direct din partea guvernului şi armatei chineze", susţine documentul, care dezvăluie că obiectivul principal al acestor atacuri este obţinerea de informaţii in folosul industriei de apărare a Chinei.

Manevrele de spionaj ale Chinei au fost un motiv de profundă îngrijorare, căci cine are capacitatea de a accesa un sistem informatic, dispune şi de mijloace pentru a îl ataca.

În plus, oficialităţile militare ale Statelor Unite sunt preocupate şi de modul lipsit de transparenţa şi de deschidere în care China întelege să îşi conducă politica militară.

Raportul anual despre China vine într-un context în care tensiunile din Asia cresc odată cu afirmarea militară a Chinei şi cu pretenţiile expansive de suveranitate ale acesteia asupra unor teritorii din zonă. China este în conflict cu Filipine, Japonia şi alte state din vecinătate.

În ultimul deceniu, cheltuielile pentru apărare ale Chinei au crescut anual cu aproximativ 10% dar, potrivit oficialilor americani, cheltuielile reale sunt însă mult mai mari.

China a anunţat o creştere de 10,7% a cheltuielilor militare, cheltuind aproximativ 114 miliarde de dolari în luna martie, susţine raportul Pentagonului. Cheltuielile de apărare anunţate public pentru 2012 au fost de 106 miliarde de dolari, dar, conform raportului, acestea ar putea varia între 135 de miliarde de dolari şi 215 miliarde dolari. Cheltuielile SUA pentru apărare sunt de circa 500 de miliarde de dolari.

În cadrul raportului, s-au evidenţiat eforturile continue ale Chinei de a avea acces la tehnologie militară sofisticată pentru a-şi alimenta programul de modernizare a armatei.

A fost dezvăluită o listă lungă de metode la care China apelează pentru atingerea acestui obiectiv. Lista include "spionajul industrial şi tehnic sponsorizat de stat".

"China continuă să se angajeze în activităţi menite să sprijine achiziţiile şi modernizarea militară", se arată în raport. "Acestea includ spionaj economic, furt de secrete comerciale, încălcări ale controlului exporturilor şi transfer de tehnologie".

Dean Cheng, analist din cadrul comisiei de experţi de la Heritage Foundation, a declarat că a fost surprins şi de numărul mare de cazuri de spionaj uman citate în raport, pe lângă spionajul cibernetic. "Se depăşeste măsura", a declarat Cheng. "China este complet angajată în spionaj", a adăugat el.

Nu sunt primele acuzaţii de spionaj la adresa Chinei. În februarie, compania americană de securitate cibernetică Mandiant a prezentat un raport în care acuza o unitate militară chineză din Shanghai, cunoscută sub numele de unitatea 61398, că a condus atacuri cibernetice împotriva a mai mult de 140 de companii, majoritatea americane.

"În 2012 - se afirmă în noul raport - multe sisteme informatice din lume, inclusiv celor deţinute de către guvernul SUA, au fost ţinta atacurilor, dintre care unele par să fie legate în mod direct de guvernul şi de armata chineză".

Potrivit autorilor documentului, Beijingul şi-a mobilizat resursele pentru a aduna informaţii secrete cu privire la programele diplomatice, economice şi de apărare. Experţii Pentagonului au indicat, de asemenea, că statul Chinez continuă să îşi modernizeze armata şi încearcă să se implice în misiuni în afara zonei sale de control obişnuit, de exemplu, ajută la operaţiunile de evacuare din Libia, trimite o navă-spital în America Latină şi îşi asumă un rol de lider în operaţiunile ONU de menţinere a păcii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe