Pentagonul anunţă că Statele Unite trimit Ucrainei două sisteme de rachete sol-aer

Sistemul american de rachete HIMARS.
Sistemul american de rachete HIMARS. (Wikipedia.org)

Statele Unite trimit Ucrainei două sisteme de rachete sol-aer NASAMS, patru radare suplimentare de contra-artilerie şi până la 150.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm, ca parte a ultimelor sale pachete de arme pentru Ucraina, a anunţat vineri Pentagonul, potrivit Reuters.

Pachetul de asistenţă, în valoare de aproximativ 820 de milioane de dolari, a fost anunţat în linii mari de preşedintele american Joe Biden joi, la Madrid, după o reuniune a liderilor NATO care s-a concentrat pe invazia Rusiei în Ucraina.

"Ucrainenii continuă să se confrunte cu o brutalitate evidenţiată încă o dată în această săptămână de un atac care a lovit un centru comercial plin de civili. Ei continuă să lupte pentru ţara lor, iar Statele Unite continuă să fie alături de ei şi de cauza lor justă", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat despre asistenţă.

Oficialii ucraineni au declarat că o rachetă Kh-22 lansată de un bombardier rus a lovit luni un centru comercial aglomerat din oraşul central Kremenchuk, ucigând cel puţin 21 persoane. Această lovitură a atras condamnarea liderilor occidentali şi a Papei, dar Rusia a respins versiunea Ucrainei, spunând că racheta ar fi lovit un depozit de arme furnizate de Occident, lângă mall, provocând incendierea acestuia.

Pentagonul a oferit mai multe detalii vineri, pe măsură ce a oficializat anunţul, şi a precizat că ultima rundă de asistenţă în domeniul securităţii a inclus, de asemenea, muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

Radarele contra-artilerie trimise sunt sistemele AN/TPQ-37 de la Raytheon-Technologies (RTX.N), a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării. Este pentru prima dată când aceste sisteme sunt trimise în Ucraina, care au o rază de acţiune efectivă de aproximativ trei ori mai mare decât sistemele AN/TPQ-36 trimise anterior.

Noul ajutor american este menit să susţină Ucraina în timp ce se confruntă cu un bombardament puternic din partea artileriei ruseşti. Campania intensificată a Rusiei de atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune asupra oraşelor ucrainene a avut loc în timp ce forţele sale au obţinut succese pe câmpul de luptă din est, cu un asalt neîncetat pentru a încerca să forţeze Kievul să cedeze două provincii separatiştilor.

Incluzând ultimele runde de asistenţă, Statele Unite au angajat până acum aproximativ 6,9 miliarde de dolari, de când forţele ruseşti au intrat în Ucraina la 24 februarie şi au readus războiul la scară largă în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe