Pentagonul: SUA plănuieşte să trimită trupe în apropierea liniilor de luptă din Irak

Comandanţii militari americani din Irak fac planuri pentru a staţiona trupe în apropiere de liniile de luptă, în condiţiile în care forţele irakiene se pregătesc să recupereze oraşul nordic Mosul din mâinile grupului jihadist Statul Islamic, susţin oficiali ai Pentagonului.
Soldaţi americani la o bază militară situată la sud-est de Bagdad, 27 ianuarie 2016.
Soldaţi americani la o bază militară situată la sud-est de Bagdad, 27 ianuarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.03.2016

Ar fi o schimbare semnificativă a rolului soldaţilor americani în Irak, care au fost trimişi înapoi în această ţară cu o misiune de instruire şi consiliere, conform The Hill.

Soldaţii americani lucrează în prezent cu forţele de securitate irakiene la nivel de divizie sau mai sus, iar preşedintele Barack Obama a promis că trupele americane nu vor participa la lupte directe.

Totuşi, noile planuri vor plasa mici echipe americane, formate din aproximativ 15 soldaţi, alături de brigadele irakiene, pe măsură ce acestea din urmă se pregătesc pentru ceea ce este aşteptat să fie o luptă dură pentru oraşul Mosul.

Mosul, capitala provinciei Nineveh, a fost o fortăreaţă principală pentru grupul jihadist Statul Islamic de când acesta şi-a lansat activităţile teroriste din Irak în iunie 2014.

Comandanţii irakieni susţin că ofensiva va necesita între 8 şi 12 brigăzi – ceea ce înseamnă că la operaţiune ar putea participa până la 180 de soldaţi americani, care vor ordona lovituri aeriene şi vor furniza informaţii, logistică, suport tactic şi sprijin de foc.

Un oficial al Pentagonului a declarat pentru The Hill că recomandări asupra modului de accelerare a campaniei au fost trimise secretarului american al apărării Ashton Carter şi Şefului de Stat Major, generalul Joseph Dunford.

Generalul Lloyd Austin, comandantul Centrului de Comandă american, a declarat la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei audieri a Senatului, că a făcut unele recomandări conducerii sale în privinţa modului de recapturare a oraşelor Mosul şi Raqqah, capitala de facto a Statului Islamic în Siria.

Generalul a precizat că va fi necesar un număr mai mare de soldaţi americani pentru o colectare mai eficientă a informaţiilor la sol şi pentru a ajuta cu logistica.

SUA conduce o campanie de atacuri aeriene în Siria şi Irak, dar aceasta nu a stânjenit suficient de mult avansarea jihadiştilor în ambele ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor