Pentagonul urmăreşte să calmeze tensiunile cu Rusia după doborârea unui avion de luptă sirian

Preşedintele Marelui Stat Major al armatei americane a declarat luni că SUA depune eforturi pentru a restabili comunicarea cu armata rusă pe care Moscova a suspendat-o după ce un avion de luptă american a doborât un avion de luptă sirian.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american. (Getty Images)

Aşa numita linie de comunicare pentru „dezamorsarea conflictelor” în Siria a fost un instrument vital pentru protejarea forţelor ambelor tabere în condiţiile în care riscul unor ciocniri accidentale s-a amplificat în Siria, unde armatele americană şi siriană desfăşoară campanii separate în acelaşi teritoriu aglomerat.

„Vom lucra pe cale diplomatică şi militară pentru a restabili linia de dezamorsare a conflictelor” şi pentru a încerca să reducem tensiunile, a declarat generalul Joseph Dunford.

„Cel mai rău lucru pe care l-ar putea face acum oricare dintre noi este să răspundem la această problemă într-o manieră exagerată”, a precizat el.

Dunford a declarat că este concentrat pe faptul ca SUA să îşi poată atinge principalul obiectiv în Siria: înfrângerea grupului extremist Statul Islamic.

Ministerul rus al Apărării a declarat că suspendă linia de comunicare, susţinând că Pentagonul nu a folosit-o înainte să doboare, duminică 18 iunie, un bombardier sirian Su-22. Cu toate acestea, Dunford a afirmat că linia a fost folosită.

De asemenea, Rusia a avertizat luni că sistemele sale de apărare aeriană vor începe să monitorizeze toate avioanele coaliţiei condusă de SUA în centrul Siriei, forţând Pentagonul să îşi mute o parte din avioanele sale.

„Am luat măsuri prudente pentru a repoziţiona avioanele deasupra Siriei, pentru a continua să atacăm forţele Statului Islamic şi să asigurăm siguranţa echipajelor, ţinând cont de ameninţările existente în spaţiul de luptă”, a declarat maiorul Adrian Rankine-Galloway, purtător de cuvânt al Pentagonului.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a precizat că SUA va face tot ce va putea pentru a-şi proteja interesele şi că Washingtonul va menţine o linie deschisă de comunicare cu ruşii.

Linia de comunicare asigură o legătură între ofiţerii armatei americane, aflaţi într-un centru de operaţiuni din Qatar şi omologii lor ruşi care operează în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe