Pentru regimul din China urmează un an tumultos

Între 5.000 şi 10.000 de muncitori de la Compania Pangang Group Chengdu Steel & Vanadium din oraşul Chengdu, provincia chineză Sichuan, au organizat o grevă de 3 zile la 4 ianuarie 2012 datorită salariilor şi bonusurilor de sfârşit de an scăzute.
Între 5.000 şi 10.000 de muncitori de la Compania Pangang Group Chengdu Steel & Vanadium din oraşul Chengdu, provincia chineză Sichuan, au organizat o grevă de 3 zile la 4 ianuarie 2012 datorită salariilor şi bonusurilor de sfârşit de an scăzute. (Posted on Weibo by a Chinese blogger)

Un val de mare amploare de greve şi proteste în China, din prima săptămână a anului 2012, îi face pe experţi să prezică faptul că regimul comunist chinez se va confrunta în acest an cu o presiune tot mai mare din partea a milioane de agricultori nemulţumiţi, a muncitorilor, şi a altor grupuri defavorizate.

Protestele au izbucnit în cel puţin şase provincii chineze - Guangxi, Guangdong, Sichuan, Jiangsu, Henan, şi Liaoning - în prima săptămână a acestui an.

La data de 1 ianuarie, mii de oameni, care şi-au pierdut economiile într-o escrocherie de investiţii, au ieşit în stradă în provincia de est a Henanului. Mânia lor a fost, de asemenea, îndreptată către autorităţile locale fiindcă nu i-au protejat.

Pe 4 ianuarie, lucrători din mai multe provincii au organizat greve legate de salarii.

În oraşul Chengdu, provincia Sichuan, 5.000 până la 10.000 de muncitori dintr-o oţelărie condusă de stat au început o grevă de trei zile, cerând salarii mai mari şi bonusuri.

În Wuzhou, provincia Guangxi, toţi lucrătorii de la o fabrică de jucării au intrat în grevă pentru a protesta faţă de întârzierea companiei în plata salariilor şi anularea de către aceasta a bonusurilor de sfârşit de an.

Aproximativ 300 de lucrători dintr-o fabrică din Panyu, oraşul Guangzhou, provincia Guangdong, au organizat o a treia grevă, când solicitarea lor de creştere a salariilor nu a fost luată în seamă.

În perioada 4 - 5 ianuarie, peste 1.000 de angajaţi ai unui producător de aparatură de uz casnic din Wuxi, provincia Jiangsu, au făcut grevă contra concedierilor, reducerii salariilor, şi anulării bonusurilor lor anuale.

Mii de muncitori de la fabrica de bere din oraşul-port nord-estic Dalian, provincia Liaoning, au intrat de asemenea în grevă din cauza salariilor mici şi a beneficiilor reduse.

În Shenzhen, provincia Guangdong, aproximativ 500 de veterani au ţinut un miting pe 9 ianuarie în faţa Biroului de scrisori şi solicitări, protestând contra ajutoarelor sociale reduse.

Mai multe proteste legate de încetinirea economică

Wu Fan, un comentator politic stabilit în America, spune că în China s-a înregistrat o creştere a numărului protestelor după Revoluţia de iasomie din 2011 din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, numărul şi extinderea grevelor şi protestelor care au izbucnit în China, în prima săptămână din 2012, nu sunt ceva la care s-a aşteptat regimul comunist chinez, a arătat Wu pentru ediţia chineză a ziarului The Epoch Times.

Wu a declarat că există mai multe motive pentru aceste greve la acest moment. Unul dintre ele este faptul că Anul Nou Chinezesc, cea mai mare sărbătoare din China, se apropie cu repeziciune şi lucrătorii au nevoie de bani pentru a celebra cu familiile lor. Cu toate acestea, din cauza încetinirii economice, companiile nu sunt în măsură să plătească salariaţilor sau trebuie să reducă salariile.

Un alt motiv pentru creşterea bruscă a grevelor este influenţa incidentului de la Wukan care a dat oamenilor mai multă încredere să îşi apere drepturile. Wu a declarat că se aşteaptă la mai multe proteste în acest an în China.

"2012 este un an plin de incertitudine în China, şi mulţi oameni se aşteaptă să se întâmple ceva de proporţii", a spus Wu.

Comentatorul politic şi social, Huang Hebian, este de acord cu această previziune. Protestele de la Wukan au avut efectul de trezire a maselor din toată China, iar acest lucru prefigurează creşterea tensiunilor dintre regim şi muncitori şi ţărani, a declarat el pentru The Epoch Times.

Huang prezice de asemenea că în martie vor avea loc mai multe proteste în timpul Congresului Naţional al Poporului.

Presiune asupra sistemului politic

Pe măsură ce economia continuă să scadă, regimul se va confrunta cu şi mai multă presiune politică, conform economistului Xiaonong Cheng, un consilier al fostului lider demis al partidului liberal, Zhao Ziyang. Dar rezolvarea problemelor sociale ale Chinei este imposibilă în cadrul sistemului politic actual, a declarat Cheng Televiziunii New Tang Dynasty.

He Qinglian, o proeminentă scriitoare şi economistă chineză stabilită în America, a afirmat într-un articol recent: "Următoarea rundă de noi lideri în China este sortită să preia o ţară care este dificil de gestionat."

Judecând după valul de greve şi proteste de la începutul anului 2012, noii lideri ai Chinei nu vor beneficia de luxul de a continua aceleaşi vechi practici şi ideologii practicate de predecesorii lor, şi soluţionarea crizelor va deveni rutina lor de zi cu zi, a spus ea.

Dacă Beijingul nu slăbeşte strânsoarea, tensiunile în fierbere din China nu vor slăbi, şi vor conduce la pierderea puterii regimului, a concluzionat ea.