Percheziţii. Delapidări şi spălare de bani la Apă-Canal Bălţi, evaziune fiscală în farmaceutică

Delapidări şi spălare de bani de milioane de lei au fost descoperite la Regia Apă-Canal Bălţi. Evaziune fiscală de proporţii în domeniul farmaceutic. CNA şi procurorii au operat percheziţii la agenţi economici şi persoane fizice din nordul şi centrul R. Moldova.
Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)

Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova (CNA) anunţă că ar fi fost delapidate milioane de lei de la Regia Apă-Canal Bălţi, ulterior fiind spălaţi pentru a le oferi o provenienţă legală. Suma fraudei ar fi prezentată într-un raport preliminar al Inspecţiei financiare care a constatat că, în perioada 2013-2016, întreprinderea menţionată ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 20 milioane de lei în urma unor tranzacţii frauduloase.

Pentru acumularea probelor de delapidare şi spălare de bani, marţi, Direcţia generală teritorială Nord a CNA şi procurorii anticorupţie au operat percheziţii la 30 de agenţi economici şi 17 persoane fizice în nordul şi centrul ţării fiind ridicate înscrisuri de ciornă, purtătoare de informaţii şi aproximativ 400 000 de lei.

Potrivit materialelor dosarului penal, în perioada 01.01.2013 - 26.12.2016, gestionarii Întreprinderii Municipale "Regia Apă-Canal Bălţi", ar fi contractat achiziţii de servicii şi bunuri cu zeci de persoane fizice şi juridice. În urma acestor contracte, companiile urmau să presteze întreprinderii servicii specializate şi bunuri, care, în realitate, nu au mai fost livrate. Astfel, întreprinderii municipale i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari, în sumă de circa 20 000 000 de lei.

CNA precizează că în aceeaşi perioadă, gestionarii agenţilor economici şi persoanele fizice, contractate de Apă-Canal Bălţi, în coparticipare cu factorii de decizie ai întreprinderii, ar fi comis spălare de bani prin implementarea unei scheme de deghizare a originii ilicite a mijloacelor băneşti, legalizându-i prin tranzacţii şi procurări de servicii fictive. În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că infracţiunile date sunt comise în aceleaşi circumstanţe şi de aceleaşi persoane, din care motiv ambele cauze au fost conexate.

În cadrul altei cauze penale, Procuratura municipiului Chişinău şi Serviciul de Informaţii Securitate (SIS) în colaborare cu Direcţia de Poliţie a Capitalei au identificat şi documentat o schemă frauduloasă de evaziune fiscală de proporţii, implementată de către unii agenţi economici specializaţi în importul şi comercializarea produselor farmaceutice în R. Moldova, inclusiv şi asigurarea instituţiilor medicale din ţară cu medicamente în baza licitaţiilor publice centralizate.

Potrivit materialelor acumulate în cadrul urmăririi penale, importurile de produse farmaceutice în R. Moldova se realizau prin intermediul companiilor intermediare înregistrate în zonele „off-shore” în vederea camuflării preţurilor reale la medicamente, stabilite de producător, declarând organelor vamale şi de control din ţară preţuri majorate de trei ori, fapt ce se reflecta în costurile finale pentru consumatori. Astfel, agenţii economici investigaţi în acest sens, au importat pe parcursul 2013 – 2016 produse farmaceutice din India şi China, la preţuri majorate prin intermediul companiilor off-shore, în valoare de peste 15 milioane lei.

În rezultat, luni, procurorii şi ofiţerii SIS au descins simultan la mai multe adrese din municipiul Chişinău, fiind ridicate acte contabile, ştampile, înscrisuri de ciornă, calculatoare, purtătoare de informaţii electronice şi bani cash în sumă de circa 42 de mii de dolari SUA.

Procurorii şi ofiţerii de urmărire penală urmează să examineze probele administrate în ambele cazuri şi să decidă asupra tragerii la răspundere a persoanelor vinovate. Investigaţiile continuă.