Periuţele de dinţi devin instrumente de tortură în închisorile chineze

Reconstituirea unei metode de tortură cu periuţa de dinţi ce este folosită în închisorile din China asupra practicanţilor Falun Gong.
Reconstituirea unei metode de tortură cu periuţa de dinţi ce este folosită în închisorile din China asupra practicanţilor Falun Gong. (Minghui.org)

La începutul lunii iunie, agenţia de ştiri Xinhua – purtătorul media de cuvânt al Partidului Comunist Chinez (PCC) – a anunţat că regimul a arestat 16 practicanţi Falun Gong, o practică spirituală chineză înrădăcinată în vechea cultură a Chinei, pentru “afişarea de imagini care descriau scene de tortură”. Chiar şi Televiziunea Centrală Chineză de stat a folosit ocazia pentru a ataca Falun Gong.

Printre metodele de tortură, despre care Xinhua a spus că sunt false, se numără folosirea periuţei de dinţi. Organele securităţii publice din Qingdao, vorbind prin Xinhua, au spus că totul este un “caz clasic al practicanţilor Falun Gong de fabricare în mod deliberat a unor aşa zise torturi.”

Dar Minghui.org, principalul website pe care practicanţii Falun Gong din China îl folosesc pentru a oferi mărturii directe ale experienţelor lor, a publicat un raport de aproape 4.000 de cuvinte în care a detaliat utilizarea periuţelor de dinţi ca instrumente de tortură. Materialul a inclus interviuri cu supravieţuitori, poze şi descrieri deseori tulburătoare privind modul de folosire a periuţelor pentru a genera durere intensă.

“De fapt”, a spus Minghui, “tortura cu periuţele de dinţi nu numai că există ci este larg folosită în închisorile PCC”. Raportul a listat un număr de nume populare pe care poliţiştii le folosesc pentru a descrie diversele torturi: “cântatul la pian”, “mestecarea unei ţigări” sau “fasolea verde uscată”. Fiecare dintre ele reprezintă o utilizare dureroasă şi uneori înfiorătoare a periuţei de dinţi împotriva practicanţilor Falun Gong şi a altor deţinuţi.

Zhang Chunting, un practicant Falun Gong din satul Qili din Qingdao, provincia chineză Shandong, şi-a amintit de torturile îndurate ce implicau periuţa de dinţi. “Gardienii mi-au imobilizat degetele mâinii, apoi au introdus mânerul periuţei în spaţiul dintre degete şi au răsucit-o cu toată forţa. Puteai să auzi sunetul provocat de oasele mele prin răsucirea periuţei; pielea mi-a fost de asemenea răsucită şi a suferit rupturi. Cicatricile de pe mâinile mele încă se văd”. Răsucirea a provocat răni cu sângerări intense şi puroi.

Raportul Minghui continuă cu descrierea a 20 de metode de tortură diferite, incluzând “picurarea de apă dintr-un trup gol”, când practicantul este dezbrăcat complet în timpul iernii şi forţat să folosească apă rece pentru a se spăla. Gardieni folosesc apoi o periuţă de dinţi aspră pentru a freca trupul gol şi îngheţat, cauzând o sângerare a pielii.

O altă metodă implică folosirea unei periuţe de dinţi pentru a lovi dinţii, făcând ca gingiile să sângereze şi dinţii să slăbească şi uneori să cadă. Detaliile unora dintre tehnicile de tortură – precum “spălarea anusului” sau “mestecarea unei ţigări” – sunt prea groaznice pentru a fi descrise aici.

David Ownby, un savant chinez de la Universitatea din Montreal, a scris în cartea sa din 2008 “Falun Gong şi viitorul Chinei”, că sursele Falun Gong privind drepturile omului sunt “profesionale” şi “în general acceptate ca fiind corecte” de către organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului. Informaţiile de pe website-urile Falun Gong deseori sunt verificate de aceste agenţii prin interviuri independente sau pe alte căi.

De la interzicerea practicii spirituale Falun Gong în China în 1999, sute de mii de practicanţi au fost reţinuţi, torturaţi şi întemniţaţi în lagăre de muncă forţată, spitale psihiatrice şi centre de reeducare. Website-ul Minghui raportează că a fost verificat moartea a cel puţin 3.600 de practicanţi Falun Gong în urma persecutării, deşi numărul real se crede a fi mult mai mare. Dovezile apărute în anii recenţi dezvăluie faptul că practicanţii Falun Gong şi alţi prizonieri ai conştiinţei sunt ucişi pentru organele lor, care sunt vândute apoi pentru transplanturi pe piaţa neagră a comerţului cu organe.

“Folosirea periuţelor de dinţi pentru tortură este doar o parte din numeroasele metode de tortură inventate de PCC împotriva practicanţilor Falun Gong”, spune Minghui.org. Dacă cel puţin 20 metode diferite de tortură pot fi create prin utilizarea unei periuţe de dinţi, ne putem imagina doar cât multe alte metode de tortură ar putea exista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe