Personalul medical al Institutului "Ana Aslan" în grevă

Institutul National de Geriatrie si Gerontologie „Ana Aslan” - Ambulatoriu
Institutul National de Geriatrie si Gerontologie „Ana Aslan” - Ambulatoriu (Wikipedia)

Personalul medical al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" a declanşat grevă generală pe termen nelimitat, cerând înlocuirea actualului manager interimar, pe motiv că acesta a întocmit un raport de audit intern care conţine date ireale, relatează Mediafax. Personalul medical asigură totuşi o treime din activitate şi tratează urgenţele.

"E un lucru care a pornit de la un raport, un raport făcut de către o firmă particulară şi ale cărui concluzii au fost spuse pe holuri, dar nu au fost date decât după trei luni, la cererea scrisă a colegilor şefi de secţii şi în acel raport era figurat deficit la policlinică. Luând cifrele luate de firmă, am văzut că cifrele sunt ireale, deci veniturile ambulatorului sunt înjumătăţite, nu au fost trecute corect, cheltuieli care au fost trecute mai mari decât sunt, credem, în mod real. Nu facem noi cheltuielile, nu plătim noi furnizorii. Toate astea le-am prezentat într-un material şi am fost la doamna manager de două ori în audienţă şi nu am fost primit. Am primit un telefon de la dânsa că a fost uimită că m-am uitat peste cifre, a zis că o să dea drumul totuşi la achiziţii", a declarat, pentru Mediafax, Cristian Vasiliu, medic şef ambulatoriu.

Medicii anunţă că greva va continua până când actualul manager, despre care susţin că e "numit politic", va pleca. Totodată, cadrele medicale acuză că situaţia este cunoscută la nivelul Ministerului Sănătăţii, unde nu s-a luat niciun fel de atitudine.

La rândul său, actualul manager interimar, Silvi Ifrim, susţine că i se cere plecarea pentru a nu continua demersul de "eficientizare" a instituţiei.

"În momentul venirii mele la conducerea Institutului, am dispus realizarea unei evaluări a activităţii, iar rezultatele acestui audit extern nu le-au fost favorabile. Institutul a terminat anul 2015 cu o datorie de 1,5 milioane de lei, primul trimestru s-a încheiat, de asemenea, cu un deficit de un 138.000.000 lei, iar în trimestrul doi alte 600.000. Am redus din consumuri şi cheltuieli şi acum am reuşit să acoperim toate aceste găuri. Ei vor un singur lucru, să părăsesc acest post pentru a nu continua demersurile de eficientizare şi transparentizare a cheltuielilor Institutului şi de rentabilizare a acestuia.

Sigur că sunt atinse privilegiile care le au acum geriatrii. Acum nu se ştie cât costă tratamentul unui pacient, nu există un buget de venituri şi cheltuieli a fiecărei secţii, practic, nu se face nicio responsabilizare a medicilor. Întrebarea e ce a făcut domnul Prada până acum, de ce nu a făcut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate? Cei care au lăsat de izbelişte Institutul sunt, de fapt, cei care acum ţipă la uşă «demisia».

Eu am făcut Ministerului Sănătăţii o propunere de restructurare a angajaţilor, fără a afecta numărul acestora, ci doar o reaşezare a acestora astfel încât activitatea să fie una rentabilă. Propunerea Corpului de Control a fost de revocare din funcţie a directorului medical, doctorul Ioan Prada, pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile şi nu a făcut ceea ce avea de făcut", a declarat Silvi Ifrim, actualul manager interimar al Institutului "Ana Aslan".


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne