Peste 1.600 de oameni de ştiinţă semnează declaraţia "Fără urgenţă climatică"

(Screenshot)
Naveen Athrappully
07.09.2023

Oameni de ştiinţă internaţionali au semnat împreună o declaraţie prin care resping existenţa unei crize climatice şi insistă asupra faptului că dioxidul de carbon este benefic pentru Pământ.

"Nu există nicio urgenţă climatică. Ştiinţa climatică ar trebui să fie mai puţin politică, în timp ce politicile climatice ar trebui să fie mai ştiinţifice. Oamenii de ştiinţă ar trebui să abordeze în mod deschis incertitudinile şi exagerările din predicţiile lor privind încălzirea globală, iar politicienii ar trebui să numere în mod imparţial costurile reale, precum şi beneficiile imaginare ale măsurilor lor politice", a declarat Grupul Global de Informaţii Climatice (CLINTEL) în Declaraţia mondială privind clima (pdf), făcută publică în luna august.

În total, 1.609 oameni de ştiinţă şi profesionişti din întreaga lume au semnat declaraţia, inclusiv 321 din Statele Unite.

Coaliţia a subliniat că de când există Pământul clima a variat, planeta cunoscând mai multe faze reci şi calde. Mica Epocă Glaciară s-a încheiat abia recent, în 1850, au precizat ei.

"Prin urmare, nu este o surpriză faptul că acum ne confruntăm cu o perioadă de încălzire", se arată în declaraţie.

Încălzirea are loc "mult mai lent" decât a prezis Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice.

"Modelele climatice au multe neajunsuri şi nu sunt nici pe departe plauzibile ca instrumente politice", a declarat coaliţia, adăugând că aceste modele "exagerează efectul gazelor cu efect de seră" şi "ignoră faptul că îmbogăţirea atmosferei cu CO2 este benefică". De exemplu, chiar dacă alarmiştii climatici caracterizează CO2 ca fiind dăunător pentru mediu, coaliţia a subliniat că acest gaz "nu este un poluant".

Dioxidul de carbon este "esenţial" pentru toate formele de viaţă de pe Pământ şi este "favorabil" pentru natură. Un plus de CO2 duce la creşterea biomasei vegetale la nivel global, sporind totodată randamentul culturilor din întreaga lume.

CLINTEL a respins, de asemenea, povestea conform căreia încălzirea globală ar fi legată de creşterea numărului de dezastre naturale precum uragane, inundaţii şi secete, subliniind că nu există "nicio dovadă statistică" care să susţină aceste afirmaţii.

"Nu există nicio urgenţă climatică. Prin urmare, nu există niciun motiv de panică şi alarmă. Ne opunem cu tărie politicii nocive şi nerealiste de CO2 zero net propuse pentru 2050. Optaţi pentru adaptare în loc de atenuare; adaptarea funcţionează indiferent de cauze.

A crede în rezultatul unui model climatic înseamnă a crede ceea ce au introdus creatorii modelului. Aceasta este tocmai problema discuţiei actuale despre climă, în care modelele climatice sunt esenţiale. Ştiinţa climei a degenerat într-o discuţie bazată pe convingeri, nu pe o ştiinţă solidă şi autocritică. Nu ar trebui să ne eliberăm de credinţa naivă în modele climatice imature?", se arată în comunicat.

Modele climatice şi reflexia luminii solare

Printre semnatarii CLINTEL se numără doi laureaţi ai premiului Nobel - fizicienii John Francis Clauser din Statele Unite şi Ivar Giaever, un norvegian-american.

Clauser a făcut o completare semnificativă la modelele climatice pentru a respinge naraţiunea încălzirii globale: lumina vizibilă reflectată de norii cumulus care, în medie, acoperă jumătate din pământ.

Modelele climatice actuale subestimează foarte mult acest aspect al reflexiei norilor cumulus, care joacă un rol esenţial în reglarea temperaturii Pământului. Clauser i-a spus anterior preşedintelui Joe Biden că nu este de acord cu politicile sale privind clima.

În luna mai, fizicianul laureat al Premiului Nobel a fost ales în Consiliul de administraţie al Coaliţiei CO2, un grup care se concentrează pe contribuţiile benefice ale dioxidului de carbon în mediul înconjurător.

"Naraţiunea răspândită despre schimbările climatice reflectă o corupere periculoasă a ştiinţei, care ameninţă economia mondială şi bunăstarea a miliarde de oameni.

Ştiinţa climatică eronată a fcreat metastaze în pseudoştiinţa jurnalistică de şoc masiv. Totodată, pseudoştiinţa a devenit un ţap ispăşitor pentru o mare varietate de alte rele fără legătură între ele.

Ea a fost promovată şi extinsă de agenţii de marketing de afaceri la fel de eronate, politicieni, jurnalişti, agenţii guvernamentale şi ecologişti. În opinia mea, nu există o criză climatică reală", a afirmat Clauser într-o declaraţie din 5 mai.

Falsele predicţii apocaliptice, o problemă prezidenţială

Declaraţia CLINTEL împotriva discursului privind schimbările climatice contracarează propaganda răspândită de alarmiştii climatici care au prezis de mult timp scenarii apocaliptice declanşate de încălzirea globală - niciunul dintre acestea nu s-a adeverit vreodată.

În 1970, unii climatologi au prezis că Pământul va intra într-o nouă eră glaciară până în secolul XXI. Expertul în poluare James Lodge a prezis că "poluarea aerului ar putea şterge soarele şi provoca o nouă eră glaciară în prima treime a noului secol", potrivit The Boston Globe.

În mai 1982, Mostafa Tolba, pe atunci director executiv al programului de mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat că, dacă lumea nu-şi va schimba cursul, se va confrunta cu o "catastrofă de mediu care va fi martoră la o devastare la fel de completă şi ireversibilă ca orice holocaust nuclear" până în anul 2000.

În iunie 2008, James Hansen, directorul Institutului Goddard de Ştiinţe Spaţiale al NASA, a declarat că, în termen de cinci până la zece ani, Arctica nu va mai avea gheaţă în timpul verii.

În timp ce alarmiştii climatici continuă să răspândească propaganda despre încălzirea globală, subiectul a devenit o problemă în cursa prezidenţială din 2024, mai mulţi candidaţi respingând-o în mod deschis.

Într-o postare din 13 iulie pe X, candidatul prezidenţial democrat Robert F. Kennedy Jr. a declarat că schimbările climatice "sunt folosite pentru a ne controla prin frică".

"Libertatea şi pieţele libere sunt o modalitate mult mai bună de a opri poluarea. Poluatorii se îmbogăţesc făcând publicul să plătească pentru daunele pe care le fac", a spus el.

În timpul primei dezbateri prezidenţiale republicane din 2024, candidatul Vivek Ramaswamy a numit schimbările climatice o "farsă".

"Realitatea este că agenda anti-carbon este pătura umedă a economiei noastre. Şi astfel, realitatea este că mai mulţi oameni mor din cauza politicilor proaste privind schimbările climatice decât din cauza schimbărilor climatice reale", a spus el.

Temperaturi ridicate, măsuri drastice ale lui Biden împotriva electrocasnicelor

Activiştii pentru climă au insistat asupra faptului că încălzirea globală este responsabilă pentru temperaturile în creştere din Statele Unite, susţinând chiar că temperaturile au atins recorduri.

Într-un interviu recent acordat publicaţiei The Epoch Times, John Christy, climatolog şi profesor de ştiinţe atmosferice la Universitatea din Alabama din Huntsville, a respins naraţiunea cu temperaturile record.

"La nivel regional, Vestul a înregistrat cel mai mare număr de recorduri de vară călduroasă din ultimii 100 de ani, dar Valea Ohio şi Upper Midwest înregistrează cele mai puţine recorduri.

În întreaga zonă limitrofă a SUA, în ansamblu, ultimii 10 ani s-au produs doar un număr mediu de recorduri. Anii 1930 sunt încă campioni", a spus el.

Politicile privind schimbările climatice au fost folosite pentru a justifica schimbări radicale ale stilului de viaţă în Statele Unite de către Departamentul pentru Energie, cum ar fi restricţionarea aparatelor electrocasnice şi, uneori, chiar interzicerea lor totală.

În iunie, Departamentul pentru Energie a propus reguli care ar impune ventilatoarelor de tavan să devină mai eficiente din punct de vedere energetic, o evoluţie care ar putea duce la faptul că producătorii ar trebui să plătească 86,6 milioane de dolari pe an din "creşterea costurilor echipamentelor".

În februarie, DOE a propus norme de eficienţă energetică care vizează sobele cu gaz şi care ar afecta jumătate din toate modelele noi de astfel de sobe vândute în Statele Unite, determinâd în acelaşi timp ca majoritatea celor deja existente să fie neconforme.

În iulie, Comisia pentru siguranţa produselor de consum din SUA a propus o politică care ar elimina de pe piaţă aproape toate generatoarele portabile pe gaz existente.

Administraţia Biden a pus deja în aplicare o interdicţie privind becurile cu incandescenţă, care a intrat în vigoare la 1 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor