Peste 20 de morţi după ce o tornadă a făcut ravagii în Mississippi [VIDEO]

Ravagiile făcute de o tornadă care a traversat statul Mississippi, 24 martie 2023
Ravagiile făcute de o tornadă care a traversat statul Mississippi, 24 martie 2023 (Youtube - captură ecran)

Salvatorii au răscolit sâmbătă printre dărâmături după ce o furtună puternică a traversat Mississippi vineri seara târziu, ucigând cel puţin 25 de persoane în această regiune şi o persoană în Alabama, a distrus sute de clădiri şi a generat cel puţin o tornadă devastatoare, transmite Reuters.

Tornada a rămas la nivelul solului timp de aproximativ o oră şi a avut o traiectorie de distrugere de aproximativ 274 km, potrivit lui Nicholas Price, meteorolog la Serviciul Naţional de Meteorologie din Jackson, Mississippi.

În Rolling Fork, un oraş de aproximativ 1.900 de locuitori din vestul statului Mississippi care a fost cel mai grav lovit, casele au fost reduse la ruine, trunchiurile de copaci s-au rupt precum nişte crengi firave, iar maşinile au fost aruncate în stânga şi în dreapta, ca şi cum ar fi fost nişte jucării. Turnul de apă al oraşului zăcea la pământ.

Michael Searcy, un observator de furtuni care a văzut tornada apropiindu-se de Rolling Fork, a petrecut ore întregi ajutând la salvarea persoanelor prinse în capcană.

"De îndată ce treceam de la un vehicul la altul sau de la o clădire la alta, auzeam ţipete şi strigăte de ajutor. Şi practic eram doar în grupuri mici, săpând printre dărâmături, încercând să găsim şi să scoatem oamenii", a declarat el.

Membrii unei familii au scăpat la limită, adăpostindu-se într-o baie; restul casei s-a prăbuşit în jurul lor, iar vântul puternic a aruncat o dubă peste casă, a declarat Searcy.

În Silver City, o comunitate rurală de aproximativ 300 de persoane, locuitorii au descris faptul că s-au închis în camere interioare şi s-au ghemuit în căzi de baie în timp ce tornada trecea prin zonă.

"M-am gândit la Dumnezeu. Am început să spun: 'Am respectat cele zece porunci, Doamne, sunt doar eu în casă' şi am spus doar: 'Ai grijă de mine'", a spus Katherine Ray.

Rugăciunea ei a fost ascultată, a spus ea; rulota ei a fost avariată, dar a rămas în picioare, în timp ce mulţi dintre vecinii ei şi-au văzut rulotele complet distruse.

Guvernatorul Tate Reeves, care a vizitat Silver City sâmbătă, a declarat stare de urgenţă în zonele afectate.

"Amploarea pagubelor şi a pierderilor este evidentă peste tot unde a fost afectat astăzi. Case, afaceri... comunităţi întregi", a scris el pe Twitter.

În Alabama, care a fost, de asemenea, lovită de acelaşi val de furtuni, salvatorii au scos un bărbat din noroi când rulota lui s-a răsturnat, dar bărbatul a murit ulterior din cauza rănilor, potrivit Biroului şerifului din comitatul Morgan. Acesta părea să fie singurul deces raportat în acest stat până sâmbătă seara.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a descris imaginile din Mississippi ca fiind "sfâşietoare" şi a declarat într-o declaraţie că a vorbit cu Reeves şi că i-a prezentat condoleanţe şi i-a oferit tot sprijinul federal pentru recuperări.

"Pentru cei afectaţi de aceste furtuni devastatoare şi pentru primii respondenţi şi personalul de urgenţă care lucrează pentru a-şi ajuta concetăţenii americani, vom face tot ce putem pentru a ajuta. Vom fi acolo atât timp cât va fi nevoie. Vom lucra împreună pentru a vă oferi sprijinul de care aveţi nevoie pentru a vă recupera", a declarat Biden.

Oficialii din Mississippi au înfiinţat trei adăposturi de urgenţă, inclusiv la Armata Gărzii Naţionale din Rolling Fork. Directorul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA), Deanne Criswell, se va deplasa duminică în Mississippi, a anunţat Casa Albă.

Anumite regiuni din Mississippi şi Alabama s-ar putea confrunta din nou duminică cu vânturi devastatoare, grindină şi posibile tornade, a anunţat Centrul de predicţie a furtunilor din cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie.

Aproximativ 26.000 de consumatori au rămas sâmbătă seara fără curent electric în Mississippi, Alabama şi Tennessee din cauza furtunii, potrivit site-ului PowerOutage.us.

'Oraşul meu a dispărut"

Agenţia de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Mississippi a declarat sâmbătă după-amiază că bilanţul victimelor a crescut la 25 de morţi, iar alte zeci de persoane au fost rănite. Patru persoane care fuseseră date dispărute anterior au fost localizate, a precizat agenţia.

Cel puţin 12 dintre aceste decese au avut loc în Rolling Fork, a declarat primarul acestei localităţi, Eldridge Walker, pentru CNN în cursul zilei.

"Oraşul meu a dispărut, dar noi suntem rezistenţi", a declarat Walker.

Jarrett Brown, un voluntar al organizaţiei de răspuns la dezastre Team Rubicon care a călătorit la Rolling Fork, a declarat pentru Reuters că pagubele au arătat că furtuna a fost inevitabilă pentru unii locuitori.

"În unele dintre aceste zone, nu a existat niciun loc sigur în care să te duci", a spus el prin intermediul unui apel video.

Tim şi Tracy Harden, proprietarii Chuck's Dairy Barn din Rolling Fork, au declarat într-o postare pe Facebook că s-au ascuns în interiorul unui mic răcitor cu un minut înainte ca tornada să le dărâme clădirea.

Serviciul Naţional de Meteorologie din Jackson a trimis echipe pentru a evalua pagubele şi a determina dacă alte tornade au atins pământul, potrivit meteorologului Price.

Cel puţin 24 de rapoarte de tornade, care se întind din vestul statului Mississippi până în Alabama, au fost transmise Serviciului Naţional de Meteorologie în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în dimineaţă zilei de către vânătorii de furtuni şi observatori.

Vă invităm să urmăriţi materialul video


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură