Peste 44% din activitatea industrială a Chinei lovită de penele de curent [Goldman Sachs]

(Captură Foto)

Cel puţin 20 de provincii şi regiuni chineze care generează peste 66% din PIB-ul ţării au anunţat o formă de întrerupere a energiei electrice. Provincia Guangdong, centrul industrial din sudul ţării, reduce, de exemplu, aproximativ 10% din cererea sa maximă de energie.

În timp ce criza puternică a energiei loveşte centrele industriale majore din nord-estul Chinei, liderii comunişti se confruntă cu presiuni crescânde din partea întreprinderilor şi cetăţenilor pentru a rezolva criza prin creşterea importurilor de cărbune, pentru a menţine producţia fabricilor şi încălzirea locuinţelor.

Reuters a vorbit cu Han Jun, guvernatorul provinciei Jilin din nord-est, care a declarat că sunt necesari noi furnizori de cărbune din Rusia, Mongolia şi Indonezia. El a adăugat că provincia ar trebui, de asemenea, să încheie contracte de exploatare a cărbunelui în regiunea Mongolia Interioară, pentru a asigura aprovizionarea.

Jilin este una dintre cele zece provincii care au fost puternic lovite de criza energiei electrice. Guvernul a raţionalizat energia electrică pentru industria grea, cu consum intensiv de energie - de exemplu fabricile de oţel, ciment şi aluminiu, pentru a rezolva problema. Dar ameliorarea nu s-a produs încă. Centralele electrice se confruntă, de asemenea, cu creşterea preţurilor la cărbune şi nu sunt dispuse să îl transmită consumatorilor.

Han a declarat că firmele sunt obligate să îşi îndeplinească „responsabilităţile sociale” şi „să depăşească dificultăţile” cauzate de creşterea preţurilor la cărbune.

Duminică, furnizorii majori ai companiilor Apple şi Tesla au transmis că au suspendat operaţiunile, deoarece guvernul a limitat consumul de energie în fabricile lor. Astfel că problema energiei electrice devine una internaţională, care poate provoca dureri de cap suplimentare lanţurilor globale de aprovizionare, mai ales atunci când importatorii americani comandă bunuri înainte de sezonul de sărbători.

Goldman Sachs le-a transmis clienţilor săptămâna aceasta că până la 44% din activitatea industrială a Chinei a fost afectată de criza energetică. Prin urmare, banca a redus prognozele de creştere a PIB-ului pentru anul 2021 la 7,8%, faţă de prognoza de 8,2%. De asemenea, S&P Global Ratings şi-a redus prognoza pentru PIB în 2021 din cauza incertitudinilor în creştere din ţară.

Există mai multe motive pentru creşterea preţului cărbunelui termic, printre care aprovizionarea cu energie deja extrem de strânsă la nivel global (deja observată pe pieţele europene); revenirea economică puternică după blocarea post-COVID care a stimulat cererea din partea gospodăriilor şi a întreprinderilor; o vară toridă care a dus la creşterea consumului de aer condiţionat în toată China; intensificarea tensiunilor comerciale cu Australia, excluderea importurilor de cărbune australian.

Există, de asemenea, o încercare a regimului comunist de la Beijing de reducere a emisiilor de carbon pentru a asigura necesarul la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie, împreună cu angajamentul internaţional luat de Xi Jinping de renunţare la tehnologiile dependente de carbon.

O rezolvare pe termen scurt a crizei ar implica creşterea importurilor de cărbune pentru generarea de energie şi abandonarea temporară a tăierilor emisiilor de carbon pentru a controla situaţia.

Analistul de piaţă John Kemp de la Reuters subliniază că lipsa de energie care duce la creşterea preţurilor la cărbune, gaz şi petrol este un fenomen de nivel mondial, care apare în principal în Europa şi Asia în acest moment.

Nu există o cronologie cu privire la durata actualei crize de energie. Aşa cum am menţionat mai sus, creşterea importurilor de cărbune pentru alimentarea centralelor electrice cu combustibili fosili este singura soluţie a ţării - în afară de continuarea măsurilor de oprire a industriilor cu consum intensiv de energie, care vor paraliza economia în continuare şi vor perturba şi mai mult lanţul de aprovizionare global.