Peste weekend: Demonstraţii împotriva paşaportului de imunitate COVID în Franţa şi Canada

Demonstraţie în Paris, împotriva paşaportului de imunitate "Nu paşaportului de imunitate" (L)  - 4 septembrie 2021
Demonstraţie în Paris, împotriva paşaportului de imunitate "Nu paşaportului de imunitate" (L)  - 4 septembrie 2021 (THOMAS COEX / AFP via Getty Images)

Mii de cetăţeni francezi au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe în al optulea weekend consecutiv, împotriva sistemului de paşapoarte de imunitate din ţară, pe care parlamentul l-a făcut obligatoriu pentru a intra în majoritatea zonelor publice, inclusiv stadioane, cafenele, restaurante şi săli de sport.

Paşaportul de imunitate, care a fost aprobat de parlamentul francez în urmă cu câteva săptămâni, menţionează dacă purtătorul este vaccinat, are un test COVID-19 negativ recent, sau demonstrează că s-a recuperat complet după o infecţie cu virusul Wuhan.

O altă lege prevăzută să intre în vigoare în această lună va impune tuturor lucrătorilor din domeniul sănătăţii să se vaccineze.

Ministerul de Interne al Franţei a confirmat, la ştirile din weekend, că aproximativ 140.000 de persoane au participat la demonstraţii. În urmă cu o săptămână, aproximativ 170.000 de persoane au participat la proteste.

În timp ce unele mijloace de informare în masă au descris protestele în masă ca fiind „anti-vaccin”, multe dintre lozincile şi semnele deţinute de protestatari criticau impunerile şi implementarea paşapoartelor de imunitate, nu propriu-zis vaccinul COVID-19.

„Boicotăm acest permis de sănătate ... În cele din urmă, acest permis de sănătate va cădea”, a raportat Florian Philippot, şeful mişcării „Patrioţilor”, pentru presa locală. Philippot a promis că va organiza o „grevă generală” pe o perioadă nedeterminată.

Conform legislaţiei actuale privind paşaportul de imunitate, numai adulţii sunt eligibili. Totuşi, acest aspect se va schimba în curând, deoarece toţi copiii cu vârsta peste 12 ani vor putea fi vaccinaţi din 30 septembrie.

Paşapoarte similare de imunitate au fost introduse de alte naţiuni europene, inclusiv Italia, Elveţia, Germania, iar măsura a generat demonstraţii.

În weekend, proteste au izbucnit şi în Canada, declanşate tot de impunerea paşaportului de imunitate.

La Toronto, David McLelland, profesor pensionar care a predat la Universitatea din Toronto, a declarat că protestatarii sunt „o alianţă pentru protecţia libertăţii umane” unită de opoziţia împotriva restricţiilor aduse de pandemia virusului Wuhan.

„Cred că motivul [introducerii paşapoartelor de imunitate, n.r.] este pur şi simplu introducerea unui statut de supraveghere şi creşterea controlului social - apariţia unei societăţi a supravegherii, astfel încât guvernul să ştie unde ne aflăm în permanentă”, a declarat McLelland pentru Epoch Times sâmbătă.

„Au existat demonstraţii masive împotriva paşapoartelor de imunitate în oraşe din întreaga Europa în mod repetat, totuşi, practic, nu există acoperire de către mass-media. Acelaşi lucru se întâmplă în Australia, dar ei sunt numiţi tâlhari şi huligani", a adăugat el.

Mii de protestatari au mărşăluit în Vancouver, Columbia Britanică, împotriva programului de paşaport de imunitate. Săptămâna trecută, numeroşi demonstranţi s-au adunat în faţa Spitalului General din Vancouver din cauza obligativităţii vaccinării.