Phenianul desfăşoară un exerciţiu militar masiv. Submarin american andochează în Coreea de Sud

Portavionul american USS Carl Vinson.
Portavionul american USS Carl Vinson. (Captură Foto)

Coreea de Nord a desfăşurat marţi un exerciţiu masiv cu muniţie de război, pentru a marca împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea armatei sale, în timp ce un submarin american a andocat în Coreea de Sud pe fondul amplificării temerilor cu privire la programele nord-coreene nuclear şi de rachete.

Submarinul USS Michigan andochează în apele Coreei de Sud în contextul în care un grup de nave luptă - care include şi un portavion - a ajuns în apele coreene, iar delegaţi de rang înalt din Coreea de Sud, Japonia şi SUA s-au întâlnit în Tokyo pentru a discuta despre problema nord-coreeană.

În ultimele săptămâni, s-au amplificat temerile că Phenianul ar putea desfăşura chiar marţi, cu ocazia aniversării înfiinţării armatei sale, un alt test nuclear sau va lansa o rachetă balistică de rază lungă, sfidând astfel sancţiunile ONU.

Dar Coreea de Nord nu a lansat un test nuclear sau vreo rachetă de capacitate mare, ci a desfăşurat un număr mare de unităţi de artilerie cu rază lungă în regiunea Wonsan, pe coasta sa estică, pentru un exerciţiu militar cu muniţii reale, au declarat reprezentanţi ai armatei sud-coreene. Coreea de Nord are o bază aeriană în Wonsan, unde au fost testate, de asemenea, mai multe rachete.

Armata sud-coreeană monitorizează situaţia şi rămâne în stare de alertă, se mai adaugă în declaraţie.

Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap a precizat anterior că s-ar putea ca exerciţiul să fie monitorizat de însuşi dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un.

Presa de stat nord-coreeană a fost sfidătoare într-un comentariu publicat cu ocazia celei de-a 85-a aniversări a înfiinţării Armatei Populare Coreene, susţinând că armata sa este pregătită “să pună capăt istoriei americane de comploturi şi şantaje nucleare”.

“Nu există nicio limită a puterii de atac a Armatei Poporului, înarmată cu echipamente militare moderne, inclusiv diverse arme nucleare miniaturizate şi de precizie şi rachete balistice lansate de pe submarine”, a declarat publicaţia oficială Rodong Sinmun într-un editorial pe prima pagină.

Ameninţarea nord-coreeană în privinţa armelor nucleare şi a rachetelor sale reprezintă poate cea mai serioasă provocare pentru securitate cu care se confruntă administraţia preşedintelui american Donald Trump. El a promis că va împiedica Phenianul să lovească SUA cu o rachetă înarmată nuclear şi a adăugat că pe masa discuţiilor se află toate opţiunile, inclusiv o lovitură militară.

Trump a trimis grupul de luptă al portavionului USS Carl Vinson pentru exerciţii maritime în largul Peninsulei Coreene, ca un avertisment adresat Coreei de Nord şi ca o demonstraţie de solidaritate faţă de aliaţii SUA din regiune.

Marina sud-coreeană a declarat că desfăşoară un exerciţiu cu muniţii reale împreună cu mai multe distrugătoare americane în apele situate la vest de Peninsula Coreeană, adăugând că în curând li se va alătura şi grupul condus de Carl Vinson, care se apropie de această regiune.

China, singurul aliat major al Coreei de Nord care se opune de altfel desfăşurării sale de arme, a făcut apel la calm în repetate rânduri, iar delegatul său special în probleme coreene, Wu Dawei, s-a aflat marţi în Tokyo pentru discuţii.

Delegatul nipon pentru probleme nord-coreene, Kenji Kanasugi, a declarat după discuţii cu omologii săi american şi sud-coreean că au convenit că Beijingul ar trebui să adopte un rol concret în rezolvarea crizei şi că ar putea folosi embargoul asupra petrolului pentru a presa Nordul.

Premierul nipon Shinzo Abe urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în cursul zilei de joi, a anunţat Kremlinul, fără să detalieze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe