Phenianul deţine între 20 şi 60 de arme nucleare, avertizează Coreea de Sud

Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

În primul comentariu oficial despre arsenalul nuclear secret al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, Coreea de Sud a afirmat că Phenianul are până la 60 de arme nucleare, potrivit Daily Mail.

Ministrul sud-coreean al Unificării, Cho Myoung-gyon, a declarat în Parlamentul din Seul că estimările privind mărimea arsenalului nuclear nord-coreean variază de la 20 până la 60 de bombe.

Afirmaţiile lui Cho sunt primele remarci publice făcute de un înalt oficial sud-coreean cu privire la mărimea stocului nord-coreean de arme nucleare.

Răspunzând întrebării unui politician, Cho a precizat că informaţiile provin de la oficiali din sectorul de informaţii.

Este posibil ca Cho să fi dezvăluit neintenţionat informaţia. Pe de altă parte, ministerul său a precizat că luând în considerare remarcile, nu înseamnă că Seulul va accepta Phenianul ca stat nuclear. Acest lucru sugerează că eforturile diplomatice ale guvernului din Seul de a elimina programul nuclear nord-coreean vor continua.

Evaluarea sud-coreenilor cu privire la arsenalul Nordului nu este atât de diferită de alte estimări civile din afara ţării, care se bazează în mare parte pe cantitatea de materiale nucleare despre care se crede că a produs-o Phenianul.

Potrivit unor raporte guvernamentale sud-coreene, se estimează că Phenianul ar fi produs 50 kg de plutoniu corespunzător armelor nucleare, adică suficient pentru cel puţin 8 bombe atomice.

Totuşi, diverşi academicieni ai Universităţii Stanford, printre care fizicianul specialist în domeniul nuclear Siegfried Hecker care a vizitat complexul nuclear nord-coreean din Yongbyon în 2010, au scris la începutul acestui an că se estimează că Phenianul ar avea un inventar de uraniu puternic îmbogăţit cuprins între 249 şi 498 de kilograme, suficient pentru 25-30 de dispozitive nucleare.

Mulţi experţi străini consideră că Phenianul probabil dispune de centrale secrete dedicate îmbogăţirii uraniului.

Nordul a purtat discuţii cu SUA şi Coreea de Sud după summitul istoric din luna iunie între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, susţinând că doreşte să negocieze renunţarea la programul său de arme nucleare şi rachete balistice în schimbul unor concesii şi asigurări cu privire la securitatea statului comunist nord-coreean.

Totuşi, ulterior, iniţiativele diplomatice au stagnat din cauza unor suspiciuni privind sinceritatea regimului lui Kim Jong-un în ceea ce priveşte denuclearizarea.

Secretarul de stat american Mike Pompeo va vizita Phenianul în această lună pentru a pregăti cel de-al doilea summit între Trump şi Kim.

Vizita lui Pompeo are loc după o serie de angajamente asumate de dictatorul nord-coreean în timpul discuţiilor recente cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in. Kim a afirmat că a acceptat să închidă un poligon important destinat lansărilor de rachete.

La o conferinţă de presă comună după acea întâlnire, preşedintele Moon a precizat că Nordul va permite experţilor din „ţările îngrijorate” să supravegheze închiderea poligonului de testare a motoarelor pentru rachete şi a rampei de lansare de la Tonchang-ri.

Grupuri de monitorizare susţin că acest poligon a devenit principala infrastructură de lansare a rachetelor a Coreei de Nord, unde pot fi testate motoare pentru rachete capabile să lovească SUA.

Moon a adăugat că Phenianul va merge chiar mai departe şi va închide principalul complex nuclear de la Yongbyon, în cazul în care SUA ia măsuri reciproce nespecificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe