Phenianul execută un delegat special nuclear după summitul eşuat cu SUA din Hanoi

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un aparent l-a executat pe delegatul său special pentru discuţiile nucleare cu SUA, summitul eşuat ce a avut loc între Kim şi preşedintele american Donald Trump în luna februarie, în Hanoi, potrivit RFE/RL.

Delegatul Kim Hyok-chol şi patru angajaţi neidentificaţi ai Ministerului de Externe nord-coreean au fost executaţi în luna martie pe Aeroportul Mirim din Phenian după ce au fost acuzaţi de spionaj în favoarea Statelor Unite, potrivit publicaţiei sud-coreene Chosun Ilbo. Publicaţia a citat o sursă nord-coreeană anonimă.

În plus, Kim Yong-chol, omologul secretarului de stat american Mike Pompeo în cadrul negocierilor nucleare, a fost trimis într-un lagăr de muncă şi reeducare în nordul ţării, potrivit aceeaşi publicaţii.

Aceste măsuri au făcut aparent parte dintr-o campanie de eliminare a oficialilor implicaţi în negocieri, de câţiva dintre ei nemaiauzindu-se nimic de la summitul din Vietnam.

Trump a transformat negocierile cu regimul comunist nord-coreean într-un element central al politicii sale externe şi a făcut în repetate rânduri declaraţii pozitive la adresa dictatorului Kim Jong-un.

În cadrul unei vizite în Japonia în 26 mai, într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a susţinut că “Coreea de Nord a lansat câteva arme mici, care i-au tulburat pe unii dintre oamenii mei, dar nu şi pe mine”.

Mesajul a fost postat la scurt timp după ce Departamentul de Stat american a susţinut că testele de rachete nord-coreene cu rază scurtă din 4 şi 9 mai au încălcat rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

În plus, Trump şi-a exprimat disponibilitatea pentru organizarea unui al treilea summit cu omologul său din Phenian, cu scopul de a restricţiona programele nord-coreene de rachete şi arme nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale aplicate regimului comunist izolat.