Phenianul îşi retrage personalul din biroul de legătură cu Seulul

Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Coreea de Nord şi-a retras personalul din biroul de legătură cu Coreea de Sud, situat la nord de graniţă, a declarat vineri Ministerul Unificării sud-coreean, potrivit Deutsche Welle.

Măsura reprezintă un nou pas înapoi pentru eforturile Coreei de Sud de a reduce tensiunile cu regimul comunist nord-coreean, după summitul eşuat dintre SUA şi Coreea de Nord.

Adjunctul ministrului Unificării de la Seul, Chun Hae-sung, a precizat că Phenianul a anunţat Sudul că îşi retrage personalul din biroul de legătură, care a fost deschis în oraşul Kaesong în septembrie 2018 cu scopul promovării unor legături mai strânse.

Phenianul nu a făcut cunoscut motivul deciziei sale.

Chun a susţinut că ordinul a venit de la autorităţile superioare şi nu a încălcat niciunul dintre acordurile încheiate între ambele ţări anul trecut.

El a mai afirmat că Seulul regretă decizia Phenianului, adăugând însă că activitatea la biroul respectiv se va desfăşura în continuare.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-în a încercat să relaxeze tensiunile cu Nordul de când a preluat conducerea în 2017 şi biroul de legătură a fost un simbol al relaţiilor prietenoase dintre cele două părţi.

Coreea de Nord şi-a retras personalul la scurt timp după ce SUA a decis să sancţioneze două companii chineze de transport maritim suspectate că ar fi încălcat sancţiunile impuse împotriva nord-coreenilor, fiind prima măsură de acest gen de la eşuarea summitului de luna trecută dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe