Phenianul susţine că peste 1,4 milioane de tineri s-au înrolat în armată pentru a apăra Coreea de Nord împotriva SUA

Soldaţi nord-coreeni.
Soldaţi nord-coreeni. (Captură Foto)

Peste 1,4 milioane de tineri s-au înrolat în armata nord-coreeană în ultimele zile pentru a apăra ţara împotriva SUA şi a altor inamici, a anunţat luni presa de stat a ţării.

Descrisă de unii analişti drept o mişcare pentru a crea "o atmosferă de război", guvernul comunist nord-coreean a organizat evenimente în întreaga ţară pentru a recruta soldaţi pentru armata sa. Studenţi şi muncitori s-au aliniat în arene şi pe un şantier de construcţii pentru a se înrola sau reînscrie, arată fotografiile oficiale. Numai vineri, peste 800.000 de cetăţeni s-au înrolat, a anunţat agenţia de stat Korean Central News Agency (KCNA).

Militarii, numiţi "voluntari" de către mass-media de stat, şi-au demonstrat voinţa de a unifica cele două Corei şi de a "elimina fără milă maniacii războiului" care le ameninţă ţara, a relatat KCNA, într-o aluzie voalată la adresa SUA şi a Coreei de Sud.

Cele două Corei sunt divizate de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, când Sudul capitalist şi Nordul comunist au fost separate de-a lungul paralelei 38. Un armistiţiu din 1953 a pus capăt a trei ani de lupte după ce Nordul a invadat Sudul, deşi nu a fost semnat niciun tratat de pace, relatează Vice.

Vestea înrolării în masă în Coreea de Nord vine după ce ţara a lansat joi cea mai mare şi mai puternică rachetă a sa - Hwasong-17 - ca răspuns la recentele exerciţii militare comune între SUA şi Coreea de Sud. Guvernul liderului nord-coreean Kim Jong-un a calificat aceste exerciţii drept repetiţii pentru o invazie a Nordului şi a lansat rachete în ocean în semn de protest.

Cu toate acestea, Washingtonul şi Seulul consideră că exerciţiile sunt necesare pentru a combate ameninţarea militară a Nordului. La 13 martie, cei doi aliaţi au început operaţiunea "Freedom Shield" - 11 zile de antrenamente desfăşurate la o scară nemaiîntâlnită din 2017.

Pe fondul escaladării tensiunilor cu inamicii săi declaraţi, Kim Jong-un încearcă din ce în ce mai mult să îşi facă ţara autonomă şi să îşi consolideze capacităţile de apărare, a declarat Cho Han-bum, cercetător senior la think tank-ul Institutul Coreean pentru Unificare Naţională.

"În acest scop, [Phenianul - n.r.] creează o atmosferă de război pe plan intern", a afirmat Cho, referindu-se la modul în care ţara a înrolat numeroase persoane pentru armata Nordului într-un singur weekend.

Luni, presa de stat nord-coreeană a relatat, de asemenea, că au fost efectuate exerciţii de weekend pentru a simula un contraatac nuclear din partea SUA şi a Coreei de Sud. Exerciţiile au urmărit să trimită un "avertisment mai puternic inamicului care îşi extinde exerciţiile de război pentru agresiune", a raportat KCNA.

Lansarea rachetei balistice intercontinentale de săptămâna trecută a avut loc cu doar câteva ore înainte ca preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol să se întâlnească cu premierul japonez Fumio Kishida, primul summit bilateral între cele două ţări în ultimii 12 ani.

Tokyo şi Seul au avut mult timp o relaţie fracturată, bazată pe nemulţumiri istorice legate de colonizarea peninsulei coreene de către Japonia între 1910 şi 1945.

Liderii celor două ţări au convenit să reia legăturile într-un efort de a face faţă la ceea ce au declarat că sunt ameninţări tot mai mari din partea Coreei de Nord şi a Chinei, care a demonstrat, de asemenea, ambiţii militare tot mai mari în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe