Piaţa opacă de obligaţiuni corporatiste a Chinei primeşte o infuzie de capital cu ajutorul unui nou index

(Fred Dufour/Getty Images)

"Nu văd Răul, nu aud Răul"

Poate că acesta este motto-ul investiţional când vine vorba de sumele care dau năvală către noul Index Bloomberg Barclays Liquid China Credit, un indice offshore care îşi propune să urmărească obligaţiunile corporative de tip „investment grade” din China, în ciuda opacităţii pieţei de credit corporatist din China.

Indicele a fost lansat săptămâna trecută, potrivit FT, şi este „conceput pentru a urmări lichidităţile, părţile tranzacţionabile ale obligaţiunilor de credit denominate în renminbi onshore”.

Bloomberg a susţinut că indicele ar putea ajuta participanţii să „înţeleagă mai bine” piaţa de credit din China, care nu are practic ETF-uri sau indici offshore care să urmărească obligaţiunile sale corporative.

Steve Berkley, director executiv al Bloomberg Index Services, a declarat: „Investitorii şi administratorii de active pot folosi [indexul] în numeroase moduri, inclusiv în lansări de produse, contracte de instrumente derivate şi benchmarking tradiţional”.

Piaţa de credit a Chinei este oarecum o cutie neagră. Aproximativ 70% din companiile chineze nu au evaluări la agenţiile de rating globale. Dintre cele care fac acest lucru - de exemplu o companie de cărbune susţinută de stat, care avea rating AAA şi care tocmai a intrat în incapacitate de plată - ratingurile nu par să însemne prea mult.

Pentru a încerca să compenseze piaţa de credit notoriu riscantă, produsul Bloomberg „selectează obligaţiunile care au tranzacţionat cel puţin 10% din zilele lucrătoare în ultimele trei luni şi care au cel puţin un volum de tranzacţionare de 250 milioane Rmb (37,8 milioane USD) agregat pe perioada respectivă".

Indicele conţinea 125 de titluri de la 48 de emitenţi guvernamentali şi corporativi, la 30 octombrie. Randamentul mediu al produselor din index a fost de 3,4%, iar durata medie a fost de 1,9 ani.

Jian Hu, director general de venituri fixe la E Fund Management, cu sediul în Guangzhou, a declarat pentru FT: „Din conversaţiile noastre cu investitorii offshore, majoritatea nu au fost convinşi încă să investească în obligaţiuni de credit din China”.

În ciuda acestui fapt, în primele 9 luni ale anului 2020, deţinerile offshore de obligaţiuni onshore chineze au crescut cu 38% faţă de sfârşitul anului 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie