Piaţa petrolieră din RM. Deşi se află „la butoane”, PSRM o acuză pe Maia Sandu de scumpiri. PAS cere audit extern al Consiliului Concurenţei

(photos.com)

Cu o majoritate în Parlament şi control asupra Guvernului, socialiştii condamnă „valul de scumpiri pe piaţa carburanţilor” din Republica Moldova şi solicită demisia conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Într-o declaraţie a PSRM se arată că majorările fără precedent ale preţurilor la carburanţi se fac pe fundalul crizei pandemice, politice şi constituţionale „în care ne-a adus preşedintele ţării Maia Sandu”.

Printre alţi experţi, Tudor Şoitu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, citat de Ziarul Naţional afirmă: „Socialiştii sunt organizatorii acestei situaţii. Consiliul Concurenţei al cui este?"

„Consiliul Concurenţei nu lucrează şi aici este toată problema. În loc să amendeze companiile petroliere pentru înţelegeri de cartel, ei stau acolo ascunşi ca peştii sub gheaţă. Socialiştii fac fum şi latră la frunze când o amestecă pe Maia Sandu aici!”, a adăugat Şoitu, în consens cu alţi experţi citaţi de portal.

Miercuri, 24 februarie, deputaţi PAS au înregistrat o iniţiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenţei întrucât instituţia-cheie pentru economia Republicii Moldova, „care are sarcina să lupte cu monopolurile, a eşuat lamentabil. Incompetenţa acesteia se vede cel mai bine pe piaţa petrolieră.”

Operatorii de pe piaţa produselor petroliere majorează sistematic preţurile, cu acelaşi procentaj, în unison, deja a 5-a oară în acest an, iar Consiliul Concurenţei nu întreprinde măsurile necesare pentru a contracara evidentele înţelegeri de cartel, au atenţionat parlamentarii, menţionând că scopul auditului este să evalueze prestaţia instituţiei în ultimi ani şi să deschidă calea către schimbarea conducerii.

Potrivit deputaţilor PAS, lipsa de reacţie a Consiliului Concurenţei în combaterea tendinţelor anticoncurenţiale este vizibilă şi în alte domenii-cheie economice, cum ar fi piaţa lactatelor, cerealelor, metalelor etc.

Moldovenii sunt jecmăniţi de cartelul petroliştilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenţii controlate de oamenii socialiştilor, a notat anterior consilierul prezidenţial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, menţionând că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică şi Consiliul Concurenţei au suficiente atribuţii să verifice preţurile şi să sancţioneze înţelegerile de cartel.

„Dragă majoritate tehnică Şor-Dodon, sau schimbaţi conducerea de la aceste instituţii, sau declanşaţi anticipate şi permiteţi-ne să facem noi curăţenie în găinăriile voastre”, a conchis Tofilat.