Pictură rupestră veche de 45.000 de ani descoperită în Indonezia

O echipă de arheologi a descoperit în Indonezia ceea ce pare a fi cea mai veche pictură rupestră cunoscută din lume, datând de cel puţin 45.500 de ani.
Pictură rupestră de acum 45.500 de ani în Indonezia
Pictură rupestră de acum 45.500 de ani în Indonezia (Griffith University)

Descoperită în sudul insulei Sulawesi, pictura rupestră constă dintr-o reprezentare figurativă a unui rase de porc tipic zonei, Sus cebifrons, un mistreţ endemic al acestei insule din Indonezia.

„Desenul reprezentând un porc negru Sulawesi pe care l-am găsit în peştera de calcar Leang Tedongnge este acum cea mai antică operă de artă reprezentativă cunoscută din lume, din câte ştim”, a declarat profesorul Adam Brumm de la Australian Research Center for Human Evolution Griffith University, co-lider al echipei.

„Peştera se află într-o vale înconjurată de stânci abrupte de calcar şi poate fi accesată doar printr-un pasaj îngust al peşterii în sezonul uscat, deoarece fundul văii este complet inundat de umezeală. Comunitatea izolată Bugis, care locuieşte în această vale ascunsă susţine că peştera nu ar fi fost vizitată niciodată de occidentali.”

Pictura cu porcul negru Sulawesi, datând de cel puţin 45.500 de ani, face parte dintr-un panou de artă rupestră situat pe un cornişă înaltă de-a lungul peretelui din spate al Leang Tedongnge: „Arată un porc cu o creastă scurtă de păr vertical şi o pereche de veruci în formă de corn în faţa ochilor, o trăsătură caracteristică a porcilor masculini adulţi din Sulawesi”, a spus profesorul Brumm.

"Pictat cu pigment roşu ocru, porcul pare să observe o luptă sau o interacţiune socială între alţi doi porci negri."

„Oamenii au vânat porci verucoşi Sulawesi timp de zeci de mii de ani”, a declarat Basran Burhan, arheolog indonezian din Sulawesi de Sud şi actual doctorand la Griffith University, care a condus cercetarea pentru descoperirea artei rupestre.

Co-liderul echipei, profesorul Maxime Aubert, de la Griffith Center for Social and Cultural Research, a supus un eşantion la datarea în serie a uraniului la University of Queensland Radiogenic Isotope Facility.

„Arta rupestră continuă să fie o mare provocare şi în prezent”, a spus profesorul Aubert. „Cu toate acestea, arta rupestră produsă în peşterile de calcar poate fi uneori datată folosind analiza în serie a uraniului a depozitelor de carbonat de calciu („floricele de porumb de peşteră”) care se formează în mod natural pe suprafaţa peretelui de piatră al peşterii folosită ca „pânză” pentru artă.

„În Leang Tedongnge, pe piciorul din spate al uneia dintre figurinele de porc s-a format o mică floricică „de porumb” de peşteră după ce a fost pictată, aşa că prin datare ne-a dat o vârstă minimă a acestei picturi.”

Acest depozit de minerale, după ce a fost îndepărtat în mod atent de către profesorul Aubert, a fost datat, printr-o analiză în serie a uraniului, la o vechime de 45.500 de ani, indicând faptul că scena de artă rupestră a fost pictată într-un anumit moment înainte de această dată.

Arta rupestră datată din Sulawesi reprezintă acum una dintre primele - dacă nu chiar cea mai veche - dovezi arheologice ale oamenilor moderni din vasta zonă a insulelor oceanice situate între Asia şi Australia-Noua Guinee, cunoscută sub numele de "Wallacea".

„Această descoperire subliniază remarcabila vechime a artei rupestre indoneziene şi marea sa importanţă în înţelegerea istoriei profunde a artei şi a rolului acesteia în istoria timpurie a omenirii”, a spus profesorul Brumm.

Articol de referinţă: World’s oldest cave art discovered in Indonesia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură