Pilotul Adrian Iovan şi o tânără, studentă la medicină, au murit în accidentul aviatic de luni

(photos.com)
Pilotul Adrian Iovan şi o tânără, studentă în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic ce a avut loc luni după-amiaza, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Avionul plecase de pe Aeroportul Băneasa şi se îndrepta spre Oradea pentru a recolta organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală.
În avion se aflau şapte persoane: 2 piloţi, 4 medici şi studenta care a murit. Cei patru medici şi copilotul au supravieţuit, fiind găsiţi după şase ore de căutări.

În zona unde s-a prăbuşit avionul, zăpada trecea de brâu, era ceaţă şi începuse să plouă, astfel încât supravieţuitorii au fost găsiţi într-o stare gravă, atât din cauza traumatismelor datorate prăbuşirii cât şi datorită hipotermiei ce s-a instalat. Medicii au făcut un foc din puţinele obiecte/haine pe care le aveau la îndemână (papuci, halat etc.), stropite cu after shave-ul din bagajele lor

"Erau într-o stare extrem de gravă, unii chiar inconştienţi, probabil din cauza politraumatismelor pe care le-au suferit, precum şi a şocului hipotermic care, vă daţi seama, după 4-5 ore s-a instalat. Ei erau îmbrăcaţi în echipament de spital, nu erau îmbracaţi în echipamente de iarnă. Nu ştiu câţi aveau răni extrem de grave, dar pot să vă spun că unul dintre ei avea o mâna ruptă, altul avea un picior rupt, mai erau cu traumatism de coloană." a declarat Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant pentru Stirileprotv.ro.

Adrian Iovan, cel ce a reuşit să aducă avionul la sol, ar fi fost conştient două ore după accident. Nu a rezistat până la sosirea echipelor de salvare. Corpul său a fost găsit încarcerat în cabina pilotului. Tânăra care a decedat era şi ea într-o stare foarte gravă când salvatorii au ajuns la ea. Medicii au încercat resuscitarea ei, fără succes.

Restul răniţilor au fost transportaţi la spital, unde au ajuns la mai bine de 10 ore după accident.

Razvan Petrescu, copilotul avionului este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale. Primii răniţi au ajuns la spital, la Cluj, la ora 2.35 noaptea, în condiţiile în care avionul s-a prăbuşit în jurul orei 16.35, ultimul rănit fiind adus în jurul orei 4 dimineaţa, informează Realitatea Tv.

Victimele au fost găsite cu ajutorul pădurarilor şi localnicilor din comuna Horea, aflată în apropierea locului unde a aterizat forţat avionul medical.

Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, cel care a coordonat operaţiunile de căutare, a declarat că avionul a fost găsit cu ajutorul pădurarilor, care au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de răniţi, iar aceştia să îi ghideze spre locul unde se aflau.

În jur de 300 de localnici din comuna Horea, în special pădurari şi oameni care cunosc pădurile din zonă au fost mobilizaţi pentru căutări.

Cornel Olar, citat de Mediafax, a explicat că a păstrat legătura telefonică cu răniţii, iar pădurării au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de aceştia şi ghidaţi, după apropierea sunetului, în zona în care se afla avionul. Zona era greu accesibilă şi nu se putea ajunge cu maşina, pentru că terenul era îngheţat. Unul dintre răniţi era într-o stare critică şi a fost transportat de către săteni pe braţe până în localitatea Pietreasa, situată la limita judeţelor Alba şi Cluj, de unde să fie preluat de ambulanţă, a mai relatat Olar.