Piraţii somalezi afirmă că au eliberat nava sechestrată MV Abdullah după ce li s-a plătit o răscumpărare de milioane de dolari

Pirat somalez cu o armă de calibru mare pe o plajă, în oraşul somalez central Hobyo. (Roberto Schmidt / AFP / Getty Images)
Redacţia
14.04.2024

Piraţii somalezi au eliberat duminică dimineaţa devreme o navă sechestrată, MV Abdullah, şi echipajul său de 23 de persoane, după ce a fost plătită o răscumpărare de 5 milioane de dolari, a anunţat Reuters citând declaraţiile a doi piraţi.

"Banii ne-au fost aduşi în urmă cu două nopţi, ca de obicei [...] am verificat dacă banii erau falşi sau nu. Apoi am împărţit banii între grupuri şi am plecat, evitând forţele guvernamentale", a declarat Abdirashiid Yusuf, unul dintre piraţi.

El a adăugat că nava a fost eliberată cu tot cu echipaj.

Oficialii guvernului somalez nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

MV Abdullah, un vrachier sub pavilion Bangladesh - un tip de navă comercială folosită pentru a transporta cantităţi mari de marfă - a fost deturnat în martie, în timp ce se îndrepta din Mozambic spre Emiratele Arabe Unite.

Deturnarea a avut loc la aproximativ 1000 de kilometri la est de capitala Somaliei, Mogadiscio.

Piraţii somalezi au provocat haos în apele din largul coastei lungi a ţării aproximativ din 2008 până în 2018. Ei au fost inactivi până la sfârşitul anului trecut, când activitatea piraţilor a început să se intensifice din nou.

Surse maritime spun că piraţii ar putea fi încurajaţi de o relaxare a securităţii sau ar putea profita de haosul provocat de atacurile asupra transportului maritim de către grupul Houthi din Yemen, aliniat cu Iranul, în timp ce în Gaza războiul dintre Israel şi grupul militant palestinian Hamas face ravagii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor