Placi de gips-carton contaminate din China afecteaza casele din SUA

O casa de cosmar: (DR-ST)John Willis, sotia Lori, si copii lor, Brannon de 5ani si Alex de 3½ ani, in fata casei lor din Florida. Brannon a suferit de curand o operatie si tratament intravenos cu antibiotice. Familia crede ca problemele lor de sanatate sunt cauzate de placile de gips-carton contaminate din China.
O casa de cosmar: (DR-ST)John Willis, sotia Lori, si copii lor, Brannon de 5ani si Alex de 3½ ani, in fata casei lor din Florida. Brannon a suferit de curand o operatie si tratament intravenos cu antibiotice. Familia crede ca problemele lor de sanatate sunt cauzate de placile de gips-carton contaminate din China. (Yelena Bleiman)

New York. Mii de case din America ar putea fi contaminate din cauza placilor de gips-carton toxice, facand astfel cel mai recent scandal "Made in China".

"Acesta este un dezastru de proportii biblice", a declarat Thomas Martin, presedinte al America Watchdog, un grup de aparare a consumatorilor fondat de cetateni. Folosita in constructii, placa de gips-carton contaminata emite un gaz sulfuros care se amesteca cu umezeala din aer, producand acid sulfuric, un acid extrem de coroziv, care se gaseste in ploile acide.

In multe dintre casele afectate exista un miros ca de oua stricate, metalul se innegreste, iar aparatele elctrocasnice se strica. Printre riscurile de sanatate se numara iritatia sistemului respirator, ameteala, dureri de cap, oboseala, iritatia ochilor, boli de artera coronara a inimii, coma, convulsii si boli de ficat.

"Exista oameni in Louisiana care au pus doar 4-5 placi [de gips-carton] in casa, si acum intreaga lor locuinta este otravita", a declarat Martin. Grupul a infiintat un Centru de Plangere impotriva Placilor Gips-Carton chinezesti, si sustine ca primeste aproximativ 200 de plangeri in fiecare zi.

Placile contaminate au fost descoperite initial de Comisia Consumer Product Safety(CPSC), in decembrie 2008. Oferta insuficienta de pe piata interna de placi de gips-carton, care nu satisfacea cererile aparute in urma uraganelor Katrina si Rita, impreuna cu avantul activitatii din constructii in intreaga tara a determinat o crestere a importurilor din China. Produsul fabricat in China era si foarte ieftin. Florida a fost statul cel mai afectat, luand in considerare ca aproximativ jumatate din placi au fost folosite aici.

Compania identificata ca fiind producatoarea majoritatii placilor contaminate este Knauf Plasterboards Tiajin Company. Compania-mama, Knauf Gips, are sediul in Germania. Exista patru fabrici de productie in China. Solicitarile adresate tuturor celor patru fabrici din China nu au avut nici un rezultat. Ramura americana a Knauf nu a raspuns apelurilor telefonice.

Senatorii Mary L. Landrieu,(D-La) si Bill Nelson,(D-Fla), au depus un proiect saptamana trecuta, incercand sa obtina retragerea placilor de gips-carton si interzicerea imediata a produselor de constructie fabricate in China.

"Aceste placi contaminate din China reprezinta un atac la adresa proprietarilor de locuinte, o frauda la adresa constructorilor de locuinte si o noua piedica in drumul recuperarii noastre" a declarat senatorul Landrieu.

Guvernatorul Floridei, Charllie Crist, a fost indemnat sa declare stare de urgenta din cauza acestei probleme.

Casele de vis transformate in cosmar

John Willis, sotia sa Lori si cei doi baieti ai lor, s-au mutat in locuinta lor din Parkland, Florida, in decembrie 2006. Dupa 4-5 luni si-au dat seama ca aveau serioase probleme de sanatate.

Willis a declarat ca placile de gips-carton chinezesti au cauzat familiei sale suferinte, datorita unor "probleme de sanatate de cosmar", inclusiv o infectie agresiva a sinusurilor baiatului mai mare, pentru al carui tratament a fost nevoie de administrare intravenoasa de antibiotice si o operatie.

"Baiatul mai mic a avut cateva probleme respiratorii - i-au curs nasul si ochii, a avut mancarimi si arsuri la nivelul ochilor, simptome pe care le-au avut cu totii in casa, la momente diferite", afirma el.

Cazul familiei Willis nu este singular. Potrivit America Watchdog, exista intre 300.000 si 400.000 de case afectate in tara. Si totusi, importurile acestor potentiale placi periculoase continua in SUA.

Importuri totale de peste 275.000 de tone din acest produs au patruns in tara din 2006, potrivit datelor furnizate de PIERS(Serviciul de Raportare Portuara Import Export). Potrvit PIERS - principala sursa de date comerciale de import — export pe mare in SUA - ultimul transport cunoscut a ajuns in Long Beach, California, pe 12 martie, anul curent.

"Aceasta este mai mult decat o problema nationala, aceasta este o problema extrem de grava", a declarat Michael Foreman, de la Foreman Associates, o firma de consultanta in constructii, din Sarasota, Florida.

Doar in ultimele luni, Foreman a realizat mai mult de 150 de analize in locuinte. "Aproximativ 50% dintre casele analizate sunt afectate", a declarat el.

"Este foarte usor cand intri intr-o casa si simti mirosul, nu e greu de inteles."

Mirosul nu este intotdeauna prezent in casele in care exista placi contaminate. Compania lui Foreman realizeaza intre 18 si 30 de analize saptamanal, si sunt rezervari pe urmatoarele trei saptamani.

Raspunsuri federale

Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) sustine ca este la curent cu plangerile de sanatate declansate de placile de gips-carton chinezesti.

"Suntem ingrijorati de potentialul risc pentru sanatatea umana si credem ca sunt necesare mai multe date si analize pentru a putea actiona", a declarat Dave Ryan, un purtator de cuvant al EPA din Washington, D.C. Ryan a declarat ca EPA ajuta in investigatiile CPSC si acorda sfaturi tehnice pentru agentiile federale si de stat.

Purtatorul de cuvant al CPSC, Scott Wolfson, a declarat ca au aflat despre placile contaminate la sfarsitul lunii decembrie a anului 2008. O echipa de investigatii a fost trimisa in Florida la sfarsitul lunii martie, pentru a lua mostre.

"Am raspuns cat de repede am putut", a declarat Wolfson. "Aceasta este o situatie prioritara pentru CPSC".

In echipa de investigatie se afla un toxicolog, un specialist in inginerie electrica, un manager al diviziei de plangeri si un inginer in incendii. Expertul in incendii a fost prezent pentru a verifica efectele pe care placile de gips-carton le au asupra alarmelor de fum si a componentelor pentru siguranta impotriva incendiilor.

CPSC nu a putut preciza cand vor fi disponibile rezultatele.

"Trebuie sa fim capabili sa abordam esenta acestei probleme", declara Wolfson. "Aceasta este o problema foarte complicata, fara precedent".

Senatorul Nelson, membru al Comitetului de Comert din Senat, cel care supervizeaza activitatea CPSC a declarat: "Agentia actioneaza prea putin si prea tarziu, pentru a ajuta locuitorii din Florida si din alte state in care se inregistreaza probleme foarte grave de sanatate si siguranta, asociate cu locuitul in case construite din placi de gips-carton contaminate."

Actiune de clasa in instanta

In timp ce raspunsul federal se lasa asteptat, cei care au fost afectati se unesc pentru a obtine o despagubire legala.

Principalul avocat al proprietarilor de case contaminate, Jordan Chaikin, de la firma pentru daune personale, Parker Waichman Alonso LLP, a intentat un proces in numele lor, la sfarsitul lunii februarie.

"Aceasta problema este extrem de urgenta", declara Chaikin. "Sunt oameni care locuiesc in casele lor si sufera din aceasta cauza deoarece nu au unde pleca. Nu-si permit sa inchirieze o alta locuinta, se tem ca tot ceea ce au, inclusiv creditele, vor cadea prada ruinei si ca vor pierde tot ceea ce au obtinut dupa ani de munca".

El sustine ca toate statele vor fi afectate.

"Va fi cea mai mare catastrofa din istoria pietei imobiliare americane", apreciaza Chaikin. "Fara nici o indoiala".

Firma lui Chiakin si firmele cu care colaboreaza au intentat 15-20 de procese de clasa. "Noi ii urmarim pe toti producatorii chinezi, toti distribuitorii si totii furnizorii de placi de gips-carton chinezesc", a declarat el.

"Acesta nu este singurul produs periculos intalnit", sustine Chaikin. "In China, din pacate, reglemetarile sunt putine, iar noi, americanii, am suferit in ultimii ani din cauza produselor chinezesti periculoase, indiferent daca a fost vorba de hrana pentru animale, lapte praf pentru copii, jucarii, vopsea sau placi de gips-carton."

Foreman sustine aceeasi idee. "Nu am nici o indoiala ca vor mai exista produse periculoase din cauza procesului de productie, a materialelor si a lipsei certificatelor de siguranta".

El a declarat ca este ingrjorat si de lipsa inspectiilor de granita pentru aceste produse. "Persoanele de la autoritatea portuara sunt instruite sa accepte documetele [de import], fara a pune intrebari, in afara de cazul in care exista nereguli in aceste documente.

"Asadar exista un certificat; a fost el verificat la fabrica? A existat o inspectie independenta? A existat vreo inspectie? Nu cred acest lucru, deoarece una din companiile impotriva careia ne adresam, compania Tianjin, este de fapt o companie de stat, detinuta de guvernul [chinez]. Asa ca nu am ce sa va mai explic."