Plahotniuc şi Şor, sancţionaţi de Marea Britanie / Maia Sandu: Laţul se strânge pentru fugarii corupţi din Moldova

Toate activele lui Plahotniuc şi Şor, aflate pe teritoriul Regatului Unit, vor fi blocate, afirmă Maia Sandu.
Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc
Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc (Facebook.com/S. Litvinenco)

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat anunţul făcut vineri de ministrul britanic de Externe privind includerea, pe o listă internaţională de persoane acuzate de abuzuri grave, „a doi fugari din ţara noastră”.

„Laţul se strânge pentru fugarii corupţi din Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave.

Pe această listă sunt incluşi Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, ca persoane implicate în acte grave de corupţie şi finanţare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit şi teritoriile care-i aparţin, vor fi blocate, iar lor le va fi interzis accesul în această ţară”, a menţionat Maia Sandu.

Şefa statului şi-a exprimat recunoştinţa faţă de acele ţări care sprijină eforturile Republicii Moldova în eradicarea corupţiei.

„Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se alătură, astfel, ţărilor care sprijină eforturile noastre anticorupţie. Suntem recunoscători pentru această decizie, anunţată chiar de Ziua internaţională împotriva corupţiei”, se mai arată în mesajul preşedintei Maia Sandu.

În context, şefa statului a mulţumit tuturor partenerilor externi pentru cooperare şi sprijin în lupta cu corupţii care au prejudiciat ţara şi cetăţenii ei.

Radio Europa Liberă transmite că sancţiunile vin la câteva zile după ce preşedinta Maia Sandu a declarat, într-un discurs susţinut la conferinţa internaţională anticorupţie de la Washington, că R. Moldova are nevoie ca alte jurisdicţii să conlucreze cu organele sale de drept şi că va progresa în lupta împotriva corupţiei „atunci când alte ţări nu vor mai adăposti criminali fugari şi bunuri furate din alte state”.

Într-o conferinţă de presă online, Ilan Şor a spus că decizia Marii Britanii nu-l afectează în niciun fel, ci dimpotrivă, îl amuză, şi a acuzat-o pe preşedinta Maia Sandu că s-ar răfui cu el, prin intermediul Occidentului.

Pe 26 octombrie, ministerul de Finanţe al Statelor Unite (Departamentul Trezoreriei) a impus sancţiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor „pentru acţiuni legate de corupţie sistemică şi interferenţă în alegerile din Moldova, susţinută de Kremlin”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe