Plante care purifică aerul în casă. Cele mai sănătoase plante de apartament

Iederă englezească
Iederă englezească (Facebook)

Toată lumea ştie deja că mediul în care trăim este foarte murdar şi poluat. Din păcate, dacă trăim cu impresia că în casă vom fi protejaţi de aerul poluat, ne înşelăm.

Mobilele din locuinţele noastre sunt tratate cu diverse substanţe chimice care au rolul de a le proteja în timp. Vopselele folosite la zugrăvit sau pentru alte scopuri, lacurile şi alte materiale utilizate în gospodărie, sunt toxice şi periculoase. Ambalajele diverselor obiecte, ale alimentelor, precum şi hainele pe care le purtăm, toate conţin substanţe care emană vapori toxici în aer. Produsele cosmetice sau cele folosite la curăţenie, la spălat rufe şi vase, precum şi hârtiile de toate felurile, conţin sau sunt tratate cu astfel de substanţe care degajă vapori în aer. Acest aer îl respirăm noi.

Care sunt beneficiile plantelor care purifică aerul din casa

Printre substanţele care se află în casele noastre se numără: benzenul, tricloretilena, formaldehida, cloroformul, xylena etc.

Pornind de la acest fapt, dr. B.C. Wolverton, om de ştiinţă, specialist în curăţarea apelor poluate, s-a gândit că dacă nu puteţi să vă faceţi casă în natură, o idee bună ar fi să aduceţi natura în casa dumneavoastră. Şi cu ajutorul plantelor să purificaţi aerul din interior.

Wolverton a realizat experimente pentru NASA şi a încercat să stabilească ce plante elimină eficient substanţele poluante din locuinţe, căutând astfel cele mai bune plante care purifică aerul din casă.

Mecansimul prin care omul de ştiinţă explică modul în care plantele purifică aerul din case este simplu. Plantele transpiră prin frunze, iar vaporii de apă fac ca substanţele toxice din aer să cadă pe pământ. De acolo plantele absorb aceste substanţe pe care le folosesc ca hrană sau energie.

Specialiştii recomandă ca la fiecare 8 metri pătraţi ai casei să existe câte o plantă, presupunând că înălţimea tavanului se află la 2,5 metri distanţă de sol. Plantele absorb dioxidul de carbon şi eliberează în aer oxigen, eliminând chimicale periculoase din mediul interior, aşa cum este de exemplu formaldehida, un vapor care poate cauza probleme respiratorii şi neurologice, precum şi mai multe tipuri de cancer.

Creşterea plantelor în locuinţă nu vindecă propriu-zis afecţiunile respiratorii, aşa cum este astmul, însă contribuie la ameliorarea simptomelor tulburărilor de respiraţie şi, mai important decât atât, la prevenirea instalării diverselor boli.

Specialiştii recomandă 10 plante minune care pot fi o armă împotriva poluării prin purificarea aerului

  1. Iedera - este de departe cea mai recomandată plantă când vine vorba de poluare. Se spune că ea poate absorbi 90% din benzen, un solvent care se găseşte frecvent în vopsea, cerneală, materiale plastice, cauciuc, detergenţi şi fum de ţigară.
  2. Aloe vera - este o plantă foarte uşor de întreţinut. Iubitoare de soare, aloe vera filtrează aerul din casă de benzen şi formaldehide, substanţe emanate de produsele chimice de curăţat sau vopseluri. Planta aloe este o alegere înţeleaptă pentru ferestrele de la bucătărie bine luminate.
  3. Cactusul - absoarbe gazele nocive şi generează oxigen pur. Se recomandă să fie pus lângă televizor, fiindcă absoarbe undele electromagnetice. Spre deosebire de celelalte plante, cactuşii produc oxigen noaptea şi elimină monoxid de carbon ziua, aşa că şi dormitorul este un loc bun pentru ei.
  4. Limba soacrei - este o plantă care filtrează chimicalele aflate în produsele de curăţat, hârtia igienică, şerveţele igienice şi produse de curăţat. Puteţi aşeza un ghiveci în baie, un mediu umed optim pentru această plantă.
  5. Dracena - acţionează împotriva compuşilor organici volatili (acetonă, etanol, benzen) eliminaţi de diferite spume folosite la fabricarea mobilei şi la picturi.
  6. Palmierul Doamnei - se potriveşte de minune în bucătărie, fiindcă absoarbe amoniacul prezent în produsele de curăţat vase.
  7. Ficusul - are proprietatea de a elimina formaldehida "ascunsă" în tapet, mobilă sau zugrăveală. Ficusul este cea mai bună alegere pentru locurile în care există mochetă, pentru că absoarbe compuşii organici volatili emanaţi de adezivul utilizat pentru a o lipi.
  8. Crizantema - această floare frumos colorată face mai mult decât să dea o altă aură încăperii. Crizantema ajută la filtrarea aerului de interior de benzen (vopseluri, produse din plastic, lipici, detergenţi). Trebuie aşezată cât mai aproape de lumina soarelui.
  9. Palmierul Bambus - înlătură din aerul inspirat formadelhida şi alte substanţe poluante, care pot îmbolnăvi în timp sistemul respirator. Planta are nevoie de pământ mereu umed şi nu reacţionează bine când este poziţionată în lumina directă a soarelui. Scorul acordat de NASA palmierului Bambus, pentru randamentul de purificare a aerului, este de 8,4 din 10!
  10. Crinul Peace - o plantă cu flori inclusă pe lista celor mai sănătoase plante de apartament, fiind utilă în dizolvarea multor toxine din aer, inclusiv a acetonei, benzenului, alcoolului sau amoniacului. Pentru menţinerea plantei în stare optimă, se recomandă spălarea ocazională a frunzelor şi înlăturarea insectelor care îi pot dăuna.

Acestea sunt doar o parte din plantele care purifică aerul, recomandate de specialişti ca fiind cele mai eficiente în eliminarea toxicităţii din aerul locuinţei şi în reglarea umidităţii interiorului. Dacă avem plante în jur, acesta este un mare avantaj pentru noi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.