Plastifiante gasite in taiteii facuti in China (video)

(FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Scandalul cu plastifiante care a lovit industria alimentara din Taiwan afecteaza de asemenea productia de alimente in China continentala, potrivit unui studiu recent publicat. Incepand cu luna mai, sute de produse alimentare din Taiwan au fost gasite cu continut de DEHP.

DEHP este un compus organic, in mod normal utilizat pentru cresterea plasticitatii si fluiditatii in plastic. In Taiwan, producatorii de alimente au adaugat ilegal DEHP in bauturi si alimente, cum ar fi gemul si jeleul, pentru a le imbunatati aspectul. Plastifiantii pot provoca dezechilibre hormonale, si sunt un pericol pentru femeile gravide si copii.

Ele au fost gasite in produsele alimentare produse in Taiwan. Dar, la inceputul acestei luni, profesorul Lin Chunhuong, de la Universitatea Agricola a Chinei, afirma ca a gasit DEHP in esantioanele de taitei instant (noodles) chinezesti. Rezultatele cercetarii au fost publicate in China in revista "Food Science". Lin si echipa ei au gasit DEHP in mai mult de jumatate din probe, cu unele probe depasind nivelul de siguranta nationala de pana la o suta de ori. Ei cred ca DEHP s-a scurs in noodles din ambalajele de plastic.

Insa un profesor de Sanatate Publica are indoieli ca acesta este cazul.

[Profesorul Chen Yu-ming, Scoala de Sanatate Publica, Universitatea Sun Yat-sen]:

"Nu cred ca este contaminare pura, [DEHP] a fost probabil adaugat pentru a imbunatati textura alimentelor. Ambalajele alimentare sunt de obicei stabile si nu este usor sa se scurga substante din ele. "

Lin afirma ca cercetarea ei s-a bazat pe probe prelevate in luna octombrie a anului trecut si nu este legata de scandalul actual in Taiwan.