Ploile torenţiale provoacă cel puţin 100 de morţi în Japonia

Două milioane de japonezi au fost vizaţi să îşi părăsească locuinţele după ce ploile torenţiale au declanşat avertismente pentru alunecări de teren. Premierul nipon Shinzo Abe a afirmat că situaţia este “extrem de gravă”.
Inundaţii în localitatea Saka, prefectura Hiroshima, Japonia, 7 iulie 2018.
Inundaţii în localitatea Saka, prefectura Hiroshima, Japonia, 7 iulie 2018. (AFP/Getty Images)

Numărul morţilor în vestul Japoniei a continuat să crească în cursul nopţii de duminică spre luni după câteva zile de ploi torenţiale abundente, care au cauzat inundaţii şi au declanşat avertismente de alunecări de teren. Oraşul Kurashiki şi prefectura Hiroshima se numără printre cele mai afectate zone.

Ploile provin de la un taifun care a lovit sud-vestul Japoniei în urmă cu câteva zile. Începând de joia trecută, 5 iulie, alunecările de teren şi apele de la inundaţii au blocat mulţi oameni în locuinţele lor sau pe acoperişurile acestora, potrivit Deutsche Welle.

Cel puţin 100 de persoane au murit sau se presupune că şi-au pierdut viaţa începând de săptămâna trecută, a declarat luni guvernul nipon. Zeci de persoane sunt date dispărute.

În oraşul Kurashiki, peste 2.300 de persoane au fost salvate de autorităţi şi căutările sunt în desfăşurare.

Aproape 2 milioane de cetăţeni au fost sfătuiţi să evacueze zonele afectate, autorităţile avertizând că alunecările de teren ar putea avea loc chiar dacă ploile scad în intensitate.

Aproximativ 276.000 de locuinţe au rămas în prezent fără apă potabilă, conform agenţiei de ştiri Kyodo. Multe drumuri au fost închise şi serviciile feroviare au fost suspendate în unele zone din vestul Japoniei.

Câţiva producători majori, inclusiv giganţii auto Daihatsu şi Mitsubishi, şi-au suspendat operaţiunile la uzinele din zonele afectate.

Guvernul japonez a creat un centru de administrare a urgenţelor în biroul premierului şi a trimis aproximativ 54.000 de soldaţi, poliţişti şi pompieri pentru a desfăşura misiuni de salvare şi a oferi ajutoare.

Premierul Shinzo Abe a avertizat în cadrul unei întâlniri guvernamentale de urgenţă că “situaţia este extrem de gravă” şi a ordonat guvernului să “depună toate eforturile” pentru a-i salva pe cei afectaţi.

În 2014, în regiunea Hiroshima, au murit 74 de persoane din cauza alunecărilor de teren declanşate de ploile torenţiale.