PMP îi cere lui Antonescu „să nu exporte la Bruxelles penalii şi ura împotriva Justiţiei”

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Partidul Mişcarea Populară (PMP) îi cere preşedintelui PNL Crin Antonescu să nu exporte „în Parlamentul European penalii PNL şi lupta împotriva Justiţiei”.

Potrivit unui comunicat de presă al PMP, liberalii l-au sprijinit pe Gigi Becali „să tranziteze de la Parlamentul European către Senatul României, în drum spre puşcărie. Astăzi, vrea să îl ajute pe Ovidiu Silaghi, urmărit penal, să parcurgă drumul invers, dinspre Parlamentul României spre cel European, în aşteptarea unei sentinţe judecătoreşti”.

Ovidiu Silaghi ar urma să îi ia locul actualului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, „care în 5 februarie 2013 a solicitat Comisiei Europene încetarea monitorizării justiţiei din România prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

„Ofensiva PNL de protecţie a politicienilor cu dosare penale şi de intimidare a justiţiei trebuie să înceteze. Transferul lui Silaghi la Bruxelles, contestarea MCV de către europarlamentarii PNL, sau apelul de eliberare a lui Gigi Becali lansat de Corneliu Vadim Tudor ieri în plenul Parlamentului European sunt de natură să compromită imaginea ţării noastre în Uniunea Europeană”, reiese din documentul citat.

PMP insistă ca politicienii să „nu-şi exporte la Bruxelles penalii şi ura împotriva Justiţiei”. „Îi cerem lui Crin Antonescu să retragă nominalizarea lui Ovidiu Silaghi şi să găsească, dacă se poate, un liberal fără dosar penal care să ocupe locul vacant din Parlamentul European”.

Ovidiu Silaghi şi cursa pentru Parlamentul European

Potrivit procurorilor anticorupţie, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache, derularea în continuare a contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA, care îl acuză pe Silaghi de trafic de influenţă în formă continuată.

La 19 august, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă. Două zile mai târziu, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea declara că situaţia lui Silaghi va fi dezbătută şi în plenul Camerei.

„O să convoc săptămâna viitoare Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, urmând ca solicitarea procurorului general privindu-l pe Silaghi să o distribui către Comisia juridică a Camerei. Dezbaterea în plen a raportului comisiei estimez să aibă loc în două-trei săptămâni, depinde şi de poziţia domnului Silaghi, care are dreptul de a-şi prezenta punctul de vedere în comisie", declara Zgonea.

Acum, acest lucru nu a mai fost necesar pentru că liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din Camera Deputaţilor şi va pleca să reprezinte România în calitate de europarlamentar, la Bruxelles, iar procurorii DNA vor trebui să se adreseze parlamentarilor de la Bruxelles pentru ridicarea imunităţii acestuia.

„Am cerut comisiei juridice a PE, ca şi preşedintelui forului legislativ, Martin Schulz, ca mandatul lui Ovidiu Silaghi să nu fie validat. PE nu se poate compromite acceptând ca un urmărit penal să îşi facă scut la Strasbourg împotriva justiţiei de la Bucureşti", scria, luni, europarlamentarul PDL Cristian Preda, pe blogul personal.

„Rămâne de văzut dacă membrii comisiei juridice a PE vor pica în capcana întinsă de peneliştii care vor să blocheze actul de justiţie din România sau vor considera că reputaţia PE e un lucru preţios”, a declarat Cristian Preda.

Europarlamentarul PDL acuză PNL că s-a folosit de un tertip, trimiţând la validare mandatul pe 4 septembrie, cu 5 zile înaintea reunirii plenului, astfel încât la Strasbourg „s-a constatat vacanţa locului Ramonei Mănescu, dar s-a luat şi act de propunerea făcută de autoritatea electorală din România, ca Silaghi să primească mandatul de deputat”.

Mandatul unui europarlamentar intră în vigoare după ce statul respectiv trimite la Parlamentul European numele acestuia. Înainte de a putea participa la lucrările Legislativului de la Strasbourg, europarlamentarul trebuie să declare în scris că nu deţine o funcţie incompatibilă cu cea de deputat în Parlamentul European, se arată în Regulamentul de Procedură.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis Parlamentului European propunerea ca Ovidiu Silaghi să ocupe locul vacant de europarlamentar, înainte ca demisia din Camera Deputaţilor să fie publicată în Monitorul Oficial, au declarat joi surse oficiale. Ulterior, demisia a fost publicată în Monitorul Oficial.

Crin Antonescu declara recent că până la proba contrarie, Silaghi „este perfect nevinovat” şi este un cetăţean cu toate drepturile, inclusiv de a ne reprezenta la Bruxelles. Liderul PNL a subliniat că potrivit listelor de la AEP, era dreptul acestuia să devină europarlamentar, datorită poziţiei din listele de la alegeri. „Nu partidul s-a gândit "hai sa îl trimitem pe Silaghi". Silaghi urma, întâmplător [pe listele PNL]”, a explicat Antonescu.

Între timp, preşedintele Traian Băsescu a transmis duminică, 8 septembrie a.c., ministrului Justiţiei, cererea de urmărire penală pentru Ovidiu Silaghi „pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 6 septembrie 2013”.

Cursa pentru Parlamentul European, care îi va oferi imunitate lui Silaghi, este încă în desfăşurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne