PNL va iniţia o moţiune simplă împotriva Ioanei Petrescu

Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe
Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe (Loredana Diacu/Epoch Times)

În contextul discuţiilor eşuate de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi echipa Ponta-Petrescu, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat joi că PNL va iniţia, la începutul noii sesiuni legislative, o moţiune simplă în Parlament împotriva ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, relatează B1.ro.

Moţiunea, care va fi susţinută şi de deputaţii PDL, are ca scop tragerea unui semnal de alarmă privind „haosul creat de Guvernul Ponta în zona fiscală”.

„Ioana Petrescu va avea astfel ocazia să dea explicaţiile pe care a refuzat până acum să le prezinte public în legătură cu măsura reducerii CAS, Codul fiscal şi alte elemente care ţin de alcătuirea bugetului”, a declarat George Scutaru.

Luni, preşedintele s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, pentru a discuta pe tema surselor de finanţare, însă nu au reuşit să ajună la nicio concluzie. Şeful statului, care se declară susţinătorul unei astfel de măsuri, le-a reproşat celor doi că nu au prevăzute surse din care să acopere deficitul produs de scăderea CAS şi a subliniat că a văzut "tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal", care prevedea noi taxe.

După ce i s-au cerut sursele din care va compensa cele 11 miliarde de lei deficit bugetar (5 miliarde din reducerea CAS) plus 6 miliarde obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), Ioana Petrescu l-a asigurat pe şeful statului "că va fi bine", că reducerea CAS e sustenabilă, cât despre surse, ei bine, Petrescu a garantat că, în momentul în care se va aproba bugetul pe 2015, acestea vor fi "clare."

Din înregistrarea discuţiei reiese că premierul Ponta şi Ioana Petrescu nu au prezentat argumente cifrice la discuţia cu Băsescu, ci chiar unele argumente de ordin emoţional, din gama "cred din suflet în această măsură", "vă asigur că e bună" etc.

Ioana Petrescu va avea astfel ocazia să dea explicaţiile pe care a refuzat până acum să le prezinte public în legătură cu măsura reducerii CAS

"Doamnă, îmi puteţi trimite mâine o fişă a acestei găuri, cum o acoperim?", a întrebat-o Băsescu pe Ioana Petrescu.

După discuţia de la Cotroceni, Ioana Petrescu a declarat miercuri, la un post de televiziune, că nu a prezentat cifre pentru că a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS este doar un pretext, şi i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul. În plus, Ioana Petrescu a explicat că nu i-a dat studiile privind impactul măsurii lui Traian Băsescu pentru că "nu sunt publice", însă "FMI le-a avut înainte cu o lună".

În ceea ce priveşte motivul pentru care a evitat să abordeze discuţia despre MTO, aceasta a argumentat că nu putea să răspundă la asta "în cinci minute, pe picior, undeva la Cotroceni".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne