Poetul rus Dmitri Bikov a fost urmărit de "echipa de otrăvire" a FSB înainte să intre într-o comă ciudată în 2019 - anchetă Bellingcat

Sediul FSB în Moscova.
Sediul FSB în Moscova. (Wikipedia)

Agenţii ruşi, despre care se crede că l-ar fi otrăvit pe opozantul Alexei Navalnîi, l-au urmărit, de asemenea, pe poetul şi jurnalistul Dmitri Bikov înainte ca acesta să se îmbolnăvească grav, manifestând simptome foarte asemănătoare cu cele ale lui Navalnîi, arată o investigaţie a publicaţiei Bellingcat, preluată de Guardian.

Dmitri Bikov, la rândul său un cunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin, a stat în comă 5 zile după ce s-a îmbolnăvit brusc, la bordul unui avion, în timp ce se afla într-un turneu prin Rusia în 2019, pentru a-şi populariza opera.

Doctorii au atribuit iniţial boala unei toxinfecţii alimentare, însă circumstanţele sale seamănă izbitor cu cele ale lui Navalnîi. Opozantul Kremlinului a manifestat o deteriorare brutală a stării fizice la bordul unui zbor care îl ducea acasă din Siberia. Avionul a efectuat o aterizare de urgenţă în Tomsk, unde Navalnîi a fost spitalizat o perioadă scurtă de timp după care a fost preluat de medici germani pentru tratament de urgenţă.

Medicii germani care l-au tratat pe Navalnîi au confirmat acuzaţiile echipei acestuia, care susţinea că opozantul fusese otrăvit cu neurotoxina militară novichok, amănunt care implică autorităţile ruse sau serviciile de informaţii - datorită accesului limitat la substanţa letală de uz militar.

În ciuda negărilor Kremlinului, concluzia medicilor germani a fost confirmată de mai multe laboratoare internaţionale.

Bellingcat, o organizaţie internaţională de investigaţii cu sediul în Amsterdam, a identificat mai mulţi agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care l-au urmărit pe Navalnîi înainte de brusca sa îmbolnăvire.

Jurnaliştii de la Bellingcat au identificat acum o serie de călătorii cu trenul şi avionul ale unităţilor FSB suspectate de otrăvirea lui Navalnîi. Acestea coincid cu deplasări ale lui Dmitri Bikov efectuate cu un an mai devreme - în 2019.

Bikov este unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai lui Vladimir Putin.

Deplasările „echipei de otrăvire”, cum este numită de Bellingcat, au avut loc între mai 2018 şi aprilie 2019 şi au culminat cu un zbor către Novosibirsk din 12 aprilie 2019 care a precedat sosirea lui Bikov în Siberia pentru a ţine o lectură.

Doi membri ai echipei FSB - unul de la Serviciul Numărul 2, altul de la Institutul de Criminalistică, au călătorit sub identităţi false şi au stat în Novosibirsk până pe 13 aprilie 2019, plecând în dimineaţa următoare către Moscova cu bilete rezervate în ultimul moment.

Dmitri Bikov a zburat apoi către Ekaterinburg în ziua următoare iar apoi către Ufa în dimineaţa următoare. El a început să se simtă extrem de rău în timpul acestui zbor şi să vomite incontrolabil până când în cele din urmă şi-a pierdut cunoştinţa la scurt timp după ce avionul a aterizat.

Bikov a rămas în comă 5 zile, suferind de ceea ce medicii au diagnosticat iniţial drept edem cerebral şi niveluri critice de glucoză în sânge. În urma intervenţiilor repetate ale colegilor săi de la publicaţia Novaya Gazeta şi în pofida unei opoziţii iniţiale a autorităţilor, Bikov a fost în cele din urmă transportat la un institut neurologic din Moscova unde şi-a recăpătat cunoştinţa pe 20 aprilie 2019.

Poetul a fost externat pe 26 aprilie după ce starea de sănătate i s-a îmbunătăţit, în ciuda faptului că sursa problemelor sale neurologice a rămas neidentificată.

O altă investigaţie publicată de Bellingcat pe 11 februarie afirmă că acelaşi grup de asasini ai Kremlinului şi-a perfecţionat metodele pe alte personalităţi ale opoziţiei ruse, printre aceştia numărându-se jurnalistul Vladimir Kara-Murza, editorialist la ziarul Washington Post.

Kara-Murza a fost otrăvit de două ori, ambele incidente provocând intrarea sa în comă şi cedarea organelor vitale. La fel ca în cazul otrăvirii lui Navalnîi, autorităţile ruse au refuzat să investigheze atacurile asupra lui Kara-Murza în ciuda indignării internaţionale. Potrivit investigaţiei Bellingcat, două spitale din Rusia şi trei analize independente au confirmat că jurnalistul a fost otrăvit cu o substanţă neidentificată.

Bellingcat a concluzionat pe baza înregistrărilor de călătorie că aceeaşi echipă de asasini a Serviciului Federal de Securitate a fost localizată timp de mai multe luni în locurile în care Kara-Murza s-a aflat înaintea primei încercări de asasinarea - din 2015.

Potrivit Bellingcat, echipa de asasini a FSB l-a urmărit pe Kara-Murza până la a doua otrăvire din 2017.

„Numărul de călătorii care coincid - 7 destinaţii cu 14 zboruri care se suprapun - fac improbabilă o coincidenţă statistică”, afirmă raportul Bellingcat. În cel puţin una din ocazii, echipa care-l urmărea pe Kara-Murza a fost însoţită de Roman Mezenţev, şeful Directoratului pentru Protejarea Constituţiei şi Lupta Împotriva Terorismului din cadrul FSB.